Vermenigvuldiging van de broden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uit de Codex Egberti, rond 990

Het verhaal uit het Nieuwe Testament, de vermenigvuldiging van de broden staat ook bekend onder andere titels, het mirakel van de vijf broden en twee vissen, de wonderbare broodvermenigvuldiging, de wonderbare spijziging, de wonderbaarlijke spijziging of de spijziging van de menigte; het is een van de Wonderen van Jezus.

De vier evangelisten vertellen het. Evangelie volgens Matteüs 14:14-21 en nog eens 15:32-38, in het Evangelie volgens Marcus 6:34-44 en nog eens 8:1-9, in het Evangelie volgens Lucas 9:12-17 en in het Evangelie volgens Johannes 6:5-14. Volgens sommigen is de tweede versie bij Matteüs en bij Marcus een tweede mirakel, wegens het verschil in plaats en getallen, volgens anderen is het een herhaling.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging. Schilderij in Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos (Lessen)

Tegen de avond kwamen zijn discipelen bij hem en zeiden: "Het is al lang tijd om te eten en hier is niets te krijgen. Er woont hier niemand. U moet de mensen maar wegsturen. Dan kunnen zij naar de dorpen gaan en daar eten kopen." Jezus antwoordde: "Dat hoeft niet. Geven jullie hun maar te eten." "Hoe dan?" vroegen zij. "Het enige wat wij hebben, zijn vijf broden en twee vissen." Jezus brak de broden in stukken en gaf deze aan zijn discipelen. Ze gaven ze weer aan de mensen. Iedereen kon zoveel eten als hij wilde. Er bleef zelfs nog over: Twaalf manden vol. En er waren maar liefst 5000 mannen; dus vrouwen en kinderen niet meegerekend.

Interpretatie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens sommige theologische interpretaties, is het een voorafschaduwing van het Laatste Avondmaal, en de rite van de Eucharistie, waarin het brood wordt geacht om het lichaam van Jezus te belichamen, door aan het kruis te sterven, om de mensheid te redden.