Het Verscholen Dorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Verscholen Dorp)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een nagebouwde hut
Blik op het binnenste van de hut

Het Verscholen Dorp was een schuilplaats voor onderduikers in de bossen in het zuiden van de gemeente Nunspeet, tussen het dorp en Vierhouten, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het bevindt zich aan de Pas-Opweg.

Het dorp werd in de Tweede Wereldoorlog tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door onderduikers, waaronder vluchtelingen uit het doorgangskamp in Amersfoort, jonge mannen van de arbeidsinzet, joodse families en gestrande piloten. De bekendste bewoner was Godfried Bomans. Gemiddeld waren er per dag 80 tot 100 onderduikers te vinden. In vier bosvakken waren "arbeidsketen, een houten huis, een barak, een blokhut van dennenstammen, hutten van Dempo-platen en strogedaakte houten huisjes"[1] gebouwd door een lokale aannemer, sommige voorzien van gasfornuis op butagas en waterpompen. Nu staan er nog drie nagebouwde hutten.

Het kamp was een initiatief van de jurist Von Baumhauer uit Vierhouten, hij werd daarbij ondersteund door onder anderen "opa" D.D. Bakker en zijn vrouw "tante" Cor. Eind oktober 1944 werd het dorp ontdekt door twee SS'ers of twee Landstormers[2] die aan het jagen waren. Acht van de 86 werden gevangengenomen en op een later tijdstip gefusilleerd, zes personen werden aan de Tongerenseweg gefusilleerd en twee onderaan de heuvel bij het kamphuis de Paasheuvel. De rest wist te ontkomen.

Ter herinnering aan de gefusilleerde onderduikers is in 1995 een gedenksteen aan de Tongerenseweg geplaatst. Deze duidt ongeveer de plek aan waar het drama zich heeft afgespeeld. Nabij de hutten aan de Pas-Opweg is sinds 1970 een grote kei met inscriptie ter herinnering aan het kamp geplaatst.

In de receptie van hotel De Vossenberg in Vierhouten is een expositie ingericht over het Verscholen Dorp.[3] Over het Verscholen dorp zijn diverse boeken geschreven, waaronder de roman "het geheime dorp",[4] en de Engelse roman "The Hidden Village".[5]

Externe links[bewerken]