Verstoppertje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kinderen spelen verstoppertje op schilderij van Friedrich Eduard Meyerheim

Verstoppertje is een kinderspel gespeeld met een groep.

Spelopzet[bewerken]

Eén persoon is de zoeker en telt met de ogen dicht tot een afgesproken getal, terwijl de anderen zich verstoppen. Dit kan buiten zijn op een terrein met veel verstopplaatsen, zoals een schoolplein, maar met kleine kinderen is het ook heel goed binnen te spelen. Na het tellen roept de zoeker ik kom! en probeert iedereen te vinden die zich heeft verstopt. Het spel is beëindigd als iedereen gevonden is of als niemand meer zoekt.

Varianten[bewerken]

Er zijn verscheidene variaties mogelijk. Er kan een zogenaamde buutplaats worden bepaald, waar iedereen die gevonden is, moet worden gemeld (gebuut), maar waar mensen die zich hebben verstopt ook kunnen vrij-buten (door Buut Vrij te roepen). De laatst gezochte persoon kan iedereen vrij-buten (door Buut Vrij voor de hele pot te roepen). Een buutplaats is meestal een duidelijk element van het gekozen speelgebied als een regenpijp, lantaarnpaal, boom of putdeksel. Het is niet de bedoeling zich direct naast de buutplaats te verstoppen om zodoende na het aftellen onmiddellijk Buut Vrij te kunnen roepen. Om dit tegen te gaan kan een minimumafstand worden afgesproken vanaf de buutplaats. Wie niet weg is, wordt, gezien deze afspraak, als gezien gezien en krijgt daarom in de volgende beurt de zoekersrol.

Bij de variant busjekruit is de buutplaats een bal die weggetrapt kan worden. Een andere variant is de "kom erbij". Hier is er slechts één persoon die zich dient te verstoppen. De anderen gaan na een telperiode zoeken en dienen zich bij de verstopper te voegen. Degene die er het laatste bij komt zitten, is de verliezer.

Buut[bewerken]

Het woord buut betekent eigenlijk "doel, mikpunt". In oudere teksten wordt het nog wel aangetroffen: iemand loopt dan bijvoorbeeld "zonder buut" in het rond. Bij spelletjes, waaronder Verstoppertje, is het een fysieke plek die bereikt moet worden. Het Franse but, "doel" ligt eraan ten grondslag. (WNT)