Veruca Salt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Veruca Salt in 2005

Veruca Salt is een Amerikaanse alternatieve-rockband opgericht in Chicago, Illinois, in 1993.

Vernoemd naar Veruca Salt, het verwende rijke meisje uit het kinderboek Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl, werd Veruca Salt opgericht door Louise Post (gitaar/zang) en Nina Gordon (gitaar/zang). Post en Gordon leerden elkaar kennen via een wederzijdse vriendin, Lili Taylor, en begonnen samen muziek te maken. Na anderhalf jaar werden zij vergezeld door Gordon's broer, Jim Shapiro, op drums en Steve Lack op bas.

De band's eerste release was de single "Seether" / "All Hail Me" op Minty Fresh Records, in 1994. De single was een succes en Veruca Salt vergezelt de band Hole van Courtney Love tijdens een tour.

Na de overstap te hebben gemaakt naar Geffen Records, won de band al snel aan populariteit. "Seether" werd een MTV-hit.

Snel werd er een EP opgenomen door producer Steve Albini: Blow It Out Your Ass, Blow It Out Your Ass It's Veruca Salt, uitgebracht in 1996.

Veruca Salt's populariteit schoot nog verder door na het verschijnen van hun tweede album, Eight Arms to Hold You (1997) geproduceerd door Bob Rock. Het album bevat de hit single "Volcano Girls", die extra aandacht als themanummer van de tienerkomediefilm Jawbreaker.

Shapiro verliet de band al snel na de release Eight Arms to Hold You en werd vervangen door Stacy Jones (voorheen bandlid van Letters to Cleo en later zanger van American Hi-Fi). Jones toerde met de band tijdens de Eight Arms-tour, maar speelde nooit mee tijdens studio-opnamen.

Het schrijven van de liedjes werd gedaan door Gordon en Post, hoewel ze zelden samenwerkten. Ieder afzonderlijk moest juist een compleet lied aandragen en inzingen terwijl de ander de achtergrondvocalen voor haar rekening zou nemen.

In 1996 verscheen Veruca Salt in Pavement's videoclip "Painted Soldiers" waar zij als stand-in voor de echte band te zien zijn.

In 1998 verliet Gordon de band om een solocarrière (haar eerste album Tonight and the Rest of My Life werd uitgebracht in 2000). De geheime ruzie tussen Gordon en Post is beschreven als "een van de grootste rocksoaps sinds Fleetwood Mac en Hüsker Dü."

Post, nu het enige originele bandlid, aangevuld met een nieuwe band bestaande uit Stephen Fitzpatrick (gitaar), Suzanne Sokol (basgitaar) en Jimmy Madla (drums), bleef opnemen en optreden onder de naam Veruca Salt. Het eerste album met de nieuwe line-up was Resolver (2000) en verscheen bij Beyond Records. Suzanne Sokol verliet de band eind 2000. Voormalig vriendin, Gina Crosley, nam haar plaats in. De nieuwe line-up toerde in de zomer van 2001 door het Verenigd Koninkrijk.

Crosley en Post verhuisde naar Los Angeles, waar ze samenwoonden en schreven aan de liedjes die verschenen op de Officially Dead EP. Crosley verliet de band voordat de plaat werd uitgebracht.

In december 2002 werden zowel Resolver als de single "Born Entertainer" uitgebracht in Australië door Embryo Records/MGM.

In 2005 ging de band (weer met een andere samenstelling: Crosley en Madla werden vervangen door Solomon Snyder (basgitaar) en Michael Miley (drums) voor de opname van de EP Lords of Sounds and Lesser Things (LOSALT).

De band ging op tournee met Post, Stephen Fitzpatrick, drummer Kelli Scott, en bassist Nicole Fiorentino. LOSALT werd in eigen beheer uitgebracht door de band en omvatte zes nieuwe nummers. De titel van de EP is een uittreksel uit Zora Neale Hurston's Their Eyes Were Watching God.

In september 2006 verscheen het album “IV”, vergezeld van een Amerikaanse tournee. De eerste single, 'So Weird ", werd vrijgegeven aan radio in oktober 2006.

In 2007 nam de band een cover op van Neil Young's lied "Burned" voor het Breast Cancer Benefit album.

Op 14 maart 2012 heeft de band aangekondigd te stoppen. Post werd moeder. Nicole Fiorentino werd in 2010 lid van Smashing Pumpkins.

Op 15 maart 2013 kondigde de band op Facebook een reünie in de originele samenstelling aan.