Very Long Baseline Array

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Very Long Baseline Array
Very Long Baseline Array
Organisatie National Radio Astronomy Observatory
Golflengte 0,3 - 90 cm
Gebouwd 1986 - 1993
Eerste licht 29 mei 1993
Type telescoop interferometer
Diameter 10 x 25 m
Resolutie 0,12 - 22 milliboogseconden
Website Website
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
De VLBA telescoop op Saint Croix
De VLBA telescoop in Owens Valley
VLA (linksboven), HST (rechtsboven) en VLBA metingen van Messier 87

Het Very Long Baseline Array (VLBA) is een interferometer bestaande uit tien radiotelescopen die bestuurd worden vanuit Socorro (New Mexico). Het VLBA maakt deel uit van het National Radio Astronomy Observatory (NRAO). De tien telescopen werken samen door middel van Very-long-baseline interferometry.

De bouw van het VLBA begon in februari 1986 en werd voltooid in mei 1993. De eerste astronomische waarnemingen met alle tien telescopen zijn gedaan op 29 mei 1993. De kosten van de bouw van het VLBA waren 85 miljoen dollar.

Elke ontvanger van het VLBA bestaat uit een radiotelescoop met een diameter van 25 meter (gewicht 218 ton), en een gebouwtje waarin zich de elektronica en computers voor besturing en data opslag bevinden. De metingen krijgen een 'tijdstempel' met behulp van een atoomklok en worden opgestuurd naar Socorro waar ze in het Pete V. Domenici Science Operations Center verder verwerkt worden. Hierbij wordt rekening gehouden met kleine afwijkingen in de rotatie van de aarde en met bewegingen van de aardkorst.

Metingen met het VLBA kunnen gedaan worden in acht banden met golflengtes tussen 3 mm en 90 cm (frequentie 96 - 0,3 GHz), afhankelijk van het object waarin men geïnteresseerd is.

Telescopen[bewerken | brontekst bewerken]

De tien VLBA telescopen bevinden zich in:

De langste basislijn (afstand tussen twee telescopen) van het VLBA is 8611 km (Mauna Kea - Saint Croix).

High-Sensitivity Array[bewerken | brontekst bewerken]

Voor hogere resolutie en/of gevoeligheid kunnen ook VLBI metingen gedaan worden in samenwerking met andere telescopen: de Arecibo telescoop in Puerto Rico, de Green Bank Telescope in West Virginia, het Very Large Array (VLA) in New Mexico, en de Radiotelescoop Effelsberg in Duitsland. Dit wordt het High-Sensitivity Array genoemd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie VLBA van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.