Verzetsmuseum Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In 1979 organiseerde Volksuniversiteit K&O Katwijk de Verzetstentoonstelling 1933-19nu. Dit initiatief leidde tot de oprichting van het Verzetsmuseum Amsterdam. Tijdens de voorbereidingen bleek dat de ideologische polarisatie van het verzet een struikelblok was om een evenwichtig beeld te schetsen van de verzetsgeschiedenis. Door de inspanning van de organiserende werkgroep kon dit worden weggenomen en besloten verzetsorganisaties uit linkse en rechtse hoek voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis samen te werken.

De 10 daagse tentoonstelling in Katwijks Cultureel Centrum Tripodia werd door ca.10.000 personen bezocht. Deze overweldigende belangstelling en de in Katwijk ontstane harmonie tussen alle deelnemende organisaties en personen vanuit verschillende verzetsorganisaties, was voor de samenstellers een aanzet voor een herhaling elders. Al in het jaar daarop (1980) stond dezelfde, enigszins aangepaste tentoonstelling met de titel Verzet en Vervolging 1933–19nu in het Paleis op de Dam. De Amsterdamse expositie trok in korte tijd 63.000 bezoekers. Na Katwijk en Amsterdam groeide het inzicht dat de unieke collectie ook voor de toekomst behouden moest blijven met een permanent onderkomen.

In 1984 werd daartoe de Stichting verzetsmuseum Amsterdam opgericht.

Verzetsmuseum Amsterdam
Verzetsmuseum Amsterdam
Locatie Plantage Kerklaan 61A, Amsterdam
Type Geschiedenis
Opgericht 1984
Personen
Directeur Liesbeth van der Horst
Lid van OAM, ICOM, Museumvereniging
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Aanvankelijk was het museum gevestigd in de door Abraham Elzas in 1935 ontworpen Lekstraatsynagoge. Sinds 1 mei 1999 is het museum gevestigd in gebouw Plancius aan de Plantage Kerklaan, tegenover de hoofdingang van Artis. In de nabijheid is in 1943 de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister gepleegd en vonden deportaties plaats via de Hollandsche Schouwburg.

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft permanente en wisselende exposities. Authentieke voorwerpen, foto's en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd.

In het museum worden lezingen gehouden. Tevens is er een bibliotheek en een museumwinkel aanwezig.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Verzetsmuseum Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.