Veterans Day

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Veterans Day-poster uit 2010

Veterans Day is een jaarlijkse gedenkdag in de Verenigde Staten waarop men eer betoont aan iedereen die gediend heeft in de strijdkrachten, met name de levende veteranen. Veterans Day is een nationale feestdag die op 11 november gehouden wordt. Daarmee valt Veterans Day samen met gelijkaardige gedenkdagen in de rest van de wereld, zoals wapenstilstandsdag en Remembrance Day, die net als Veterans Day het einde van de Eerste Wereldoorlog herdenken. Aangezien Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal was, valt de Nederlandse Veteranendag echter op een andere dag (de laatste zaterdag van juni).

Tot 1954 heette Veterans Day nog Armistice Day.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Woodrow Wilson voerde in 1919 Armistice Day in om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herinneren en 30 staten maakten het een wettelijke feestdag. Het Congres nam een resolutie aan in 1926 die alle Amerikanen moest uitnodigen te komen kijken en maakte het in 1938 tot een nationale feestdag, die elk jaar op 11 november gehouden zou worden. In 1953 besloot Emporia, Kansas om tijdens Armistice Day een herdenking van de veteranen te houden. Lid van het Congres voor Emporia, Ed Rees, probeerde herhaaldelijk een wet door het Huis van Afgevaardigden te krijgen die de naam in Veterans Day zou moeten veranderen. Uiteindelijk veranderde men de naam op 1 juni 1954 naar Veterans Day.

Toen alle feestdagen, met uitzondering van Nieuwjaarsdag, Kerstmis, Thanksgiving en Independence Day, werden verplaatst naar maandag om te zorgen voor een extra lang weekend, werd Veterans Day verplaatst naar de vierde maandag van oktober. Na protesten van veteranen groepen werd de feestdag weer terug verplaatst naar 11 november, vooral om de dag aantrekkelijker te maken. Het tegengestelde was juist het geval. Alleen banken en overheidsinstellingen zijn in de meeste staten nog gesloten op die dag. Scholen en bedrijven blijven meestal open, waardoor ook het openbaar vervoer geen aangepaste dienstregeling voert.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Veterans Day van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.