Vic Van Aelst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vic Van Aelst (2010).

Vic Van Aelst (1948) is een Belgisch strafpleiter.

Situering[bewerken]

Hij is als advocaat verbonden aan de Balie te Brussel en werd bekend door zijn deelname aan enkele spraakmakende rechtszaken. Zo was Van Aelst een tijd lang raadsman van Songul Koç, die door Hans Van Themsche werd neergeschoten, maar overleefde. Hij werd door haar ontslagen, nadat hij in Terzake verklaard had, overigens zonder overleg met zijn cliënte, dat racisme niet het hoofdmotief was van Hans Van Temsche.[1] Hij was ook advocaat van Els Clottemans, verdachte in de parachutemoord.

In 2011 sloot Van Aelst zich aan bij de Nieuw-Vlaamse Alliantie in zijn woonplaats Antwerpen. Van Aelst was voorheen al politiek actief geweest, hij werd in 1970 verkozen als gemeenteraadslid voor de Volksunie in Jette. Bij de lokale verkiezingen in 2012 kwam hij zowel op voor de Antwerpse gemeenteraad als districtsraad. Hij werd voor beide verkozen en plant te gaan zetelen in de gemeenteraad.[2]

Begin april 2011 pleitte hij wegens eeuwen taalverdrukking voor de afschaffing van het Frans als tweede taal in het Vlaams onderwijs en dit te vervangen door het Engels.[3] De politicus stelde het Nederlandsonkundig onvermogen van belangrijke Franstalige politici aan de kaak omdat zij voortdurend het Nederlands publiekelijk zouden verkrachten. Hij zei ook dat de Franstalige bewoners en toeristen aan de Vlaamse kust hun eentaligheid slechts staken als de laatste kabeljauw in Oostende Frans spreekt.

Referenties[bewerken]