Victor Amadeus van Hessen-Rotenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
13-11-2015

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: chaotisch, onduidelijk, bronloos artikel.

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Victor Amadeus van Hessen-Rotenburg
1779-1834
Victor Amadeus Landgraf zu Hessen-Rotenburg.jpg
Landgraaf van Hessen-Rotenburg
Periode 1813-1834
Voorganger Karel Emmanuel
Opvolger Willem II van Hessen-Kassel
Vader Karel Emanuel van Hessen-Rotenburg
Moeder Leopoldina van Liechtenstein

Victor Amadeus van Hessen-Rotenburg (Rotenburg an der Fulda, 1779 - Zembowitz, 12 november 1834) was vanaf 1812 de laatste landgraaf van Hessen-Rotenburg. Hij was enig zoon van landgraaf Karel Emanuel van Hessen-Rotenburg en Leopoldina van Liechtenstein.

Zijn vader was tot 1807 in bezit van het zogenaamde Rotenburger Quart binnen Hessen-Kassel. Aan dit gebied was geen landshoogheid verbonden, want het behoorde tot Hessen-Kassel. Met het verdwijnen van Hessen-Kassel in 1807 verloor daarom ook zijn vader zijn rechten en bezittingen. Na de Franse nederlagen van 1813 werd Hessen-Kassel in een andere samenstelling gerestaureerd, zodat ook het Rotenburger Quart een andere samenstelling moest krijgen. Victor Amadeus kreeg daardoor als nieuwe bezittingen het voormalige prinsbisdom Corvey en het Hertogdom Ratibor. Deze gebieden kregen dezelfde status als de gemediatiseerde, het waren dus geen soevereine staten. Sindsdien voerde hij de titels hertog van Ratibor en vorst van Corvey.

Victor Amadeus was gehuwd met:

maar stierf zonder wettige nakomelingen, zodat na zijn dood zijn bezittingen aan de hoofdlijn Hessen-Kassel terugvielen. De titels Ratibor en Corvey kwamen aan een tak van het huis Hohenlohe-Schillingsfürst.