Victor Deguise

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Luitenant-Generaal Victor Deguise (22 December 1855 – 1922) was de opperbevelhebber van het Belgische leger in Antwerpen, tijdens het Beleg van Antwerpen (1914) in de Eerste Wereldoorlog.

Carrière[bewerken]

Deguise begon in 1874 als luitenant bij de Genie. In 1888, gaf hij les aan de Koninklijke Militaire School. Tussen 1909 en 1911 stond hij aan het hoofd van de Genie in Brussel. Tussen 1911 and 1914 stond hij aan het hoofd van het derde militair district van Belgium, verantwoordelijke voor de verdedigingsgordels.

Wereld Oorlog I[bewerken]

Bij het uitbreken van Wereld Oorlog I werd hij aangeduid als militair-gouverneur van de havenstad Antwerpen. Hij kreeg de orders van koning Albert I, hoofd van het Belgisch Leger, om de stad, tegen de Duitse inval, tot het einde te verdedigen.

Sinds 20 augustus 1914 had het Belgische leger zich verschanst achter de Stelling van Antwerpen, vanwaar zij twee aanvallen richtten tegen de Duitse troepen om zo hun opmars naar de Marne te vertragen.

Het beleg van Antwerpen begon op 28 september 1914. Deguise slaagde tot begin oktober de Duitse aanvallen af te slaan en zo aan een groot deel van de Belgische en Engelse soldaten de kans te bieden, zich terug te trekken. De inzet van het Duitse artillerie kanon Dikke bertha maakte de situatie onhoudbaar. Op 10 oktober verliet hij samen met de overgebleven troepen en een groot deel van de burgerbevolking, via pontonbruggen de stad en vluchtte naar Nederland, waar hij zal verblijven tot het einde van de oorlog.

Foto[bewerken]

Bronnen[bewerken]