Victoria Alexandra van Saksen-Coburg en Gotha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prinses Victoria Alexandra
1868-1935
Victoria Alexandra van Saksen-Coburg en Gotha
Geboren 6 July 1868
Marlborough House, Stad van Westminster, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Overleden 3 December 1935
Coppins Huis, Iver, Buckinghamshire, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Vader Koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk
Moeder Prinses Alexandra van Denemarken
Dynastie Saksen-Coburg en Gotha (tot 1917)
Windsor (sinds 1917)
De Britse koningin samen met haar oudste dochters, Louise, the Princess Royal aan haar rechterkant en prinses Victoria Alexandra aan de linkerkant.

Prinses Victoria van Saksen-Coburg en Gotha (Marlborough House, Londen, 6 juli 1868Buckinghamshire, 3 december 1935) was de tweede dochter van koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk en koningin Alexandra. Ze was een prinses van het Verenigd Koninkrijk.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Prinses Victoria werd op 6 juli 1868 in Londen geboren als het vierde kind en de tweede dochter van Albert Edward, de Prins van Wales, de latere koning Edward VII van het Verenigd Koninkrijk en diens echtgenote prinses Alexandra van Denemarken. Haar namen waren Victoria Alexandra Olga Mary. De naam Victoria kreeg ze van haar grootmoeder, de koningin van het Verenigd Koninkrijk. De naam Alexandra kwam van haar moeder. De naam Olga kwam van de Griekse koningin Olga Konstantinovna van Rusland. En de naam Mary kwam van prinses Maria Adelheid van Cambridge (Engels: Mary Adelaide of Cambridge). Haar grootouders aan vaderskant waren koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk en prins-gemaal Albert van Saksen-Coburg en Gotha. En haar grootouders aan moederskant waren koning Christiaan IX van Denemarken en koningin Louise van Hessen-Kassel. Bij haar geboorte was haar grootmoeder, koningin Victoria, aan de macht en als kleindochter van de Britse vorstin kreeg ze de titel “Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Victoria van Wales”. Binnen de familie werd ze ook wel Toria genoemd.

Haar doop vond plaats in het Marlborough House op 6 augustus door Archibald Campbell Tait, de Bisschop van Londen. Hierbij waren de doopgetuigen o.a. koningin Victoria, tsaar Alexander II van Rusland, tsarevitsj Alexander Aleksandrovitsj, prins Arthur (een jongere broer van haar vader), prins Lodewijk van Hessen-Darmstadt, koningin Olga van Griekenland, oud-koningin Caroline Amalia van Denemarken en prinses Maria Adelheid van Cambridge.

De prinses ontving onderwijs van privé-leraren en bracht het grootste deel van haar jeugd door te Marlborough House en Sandringham House. Ze was vooral hecht met haar oudere broer George, de latere koning George V. Naast hem had ze nog een broer, Albert Victor, en twee zussen, Louise en Maud. En een jong overleden broertje, John.

Verdere levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Door de jaren heen werden er een aantal mogelijke huwelijkskandidaten genoemd. Toch is prinses Victoria nooit getrouwd en bleef bij haar moeder wonen tot deze stierf in 1925. Daarna vestigde de prinses zich in Coppins, Buckinghamshire, alwaar zij stierf in 1935. Haar begrafenis vond plaats in de St. George’s Chapel van Windsor Castle. Ze werd begraven op de Frogmore-begraafplaats. Haar dood was een grote schok voor haar broer George V, die een maand later stierf.

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

Ernst I van Saksen-Coburg en GothaLouise van Saksen-Gotha-Altenburg
 
Eduard August van KentVictoire van Saksen-Coburg-Saalfeld
 
Frederik Willem van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-GlücksburgLouise Carolina van Hessen
 
Willem van Hessen-KasselLouise Charlotte van Denemarken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albert van Saksen-Coburg en Gotha
 
 
 
Crown of Saint Edward (Heraldry).svg
Victoria van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
Christiaan IX van Denemarken
 
 
 
Louise van Hessen-Kassel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Crown of Saint Edward (Heraldry).svg
Edward VII van het Verenigd Koninkrijk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Alexandra van Denemarken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Crown of Saint Edward (Heraldry).svg
George V van het Verenigd Koninkrijk