Naar inhoud springen

Vilayanur Ramachandran

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vilayanur Ramachandran

Vilayanur Ramachandran (Tamil Nadu, 1951) is een uit India afkomstige Amerikaanse neuroloog gespecialiseerd in gedragsneurologie en mentale handicaps. Door zijn werk met mensen die hersenschade hebben opgelopen door een ongeluk of een herseninfarct, onderzoekt hij waar en hoe specifieke functies in de hersenen tot stand komen.

Ramachandran staat aan het hoofd van het Center for Brain and Cognition op de University of California (San Diego), waar hij hoogleraar op de psychologie-afdeling en van neurowetenschappen is. Daarnaast is hij adjunct-professor biologie op het Salk Institute for Biological Studies.

TED-talk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 hield Ramachandran een presentatie voor het grote publiek op de jaarlijkse wetenschappelijke bijeenkomst TED, genaamd A journey to the center of your mind. Daarin trekt hij een dikke twintig minuten uit om globaal te laten zien hoe bepaalde soorten hersenschade interne structuren in de hersenen - en de daarbij behorende functies - observeerbaar maken. Voorbeelden die hij onder meer gebruikt zijn fantoompijn, synesthesie en het syndroom van Capgras.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ramachandran is auteur en co-auteur van tal van boeken en publicaties op het gebied van neurologie en aanverwante wetenschappen. Van zijn hand zijn verschenen:

  • Phantoms In The Brain: Probing the Mysteries of the Human Mind - (1998)
    • In het Nederlands uitgebracht als Het bizarre brein
  • The Emerging Mind: The BBC Reith Lectures - (2003)
  • A Brief Tour of Human Consciousness: From Impostor Poodles to Purple Numbers - (2004)
    • In het Nederlands uitgebracht als Het bewustzijn: een korte rondleiding
  • The Man with the Phantom Twin: Adventures in the Neuroscience of the Human Brain - (2008)

Eervolle onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 kreeg Ramachandran de Henry Dale Medal en werd hij gekozen voor een zogenaamd eervol levenslang "Fellowship" aan de Royal Institution of Great Britain. Ook kreeg hij "Fellowships" aan het All Souls College (Oxford) en aan Stanford University. Verder was er de Presidential Lecture Award van de American Academy of Neurology, twee eredoctoraten, de Ramon Y Cajal Award van de International Neuropsychiatry Society en de Ariëns Kappers Medal van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).