Villa Ruimzicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voorzijde villa Ruimzicht in 2010

Ruimzicht is een massale villa in de Nederlandse stad Doetinchem (provincie Gelderland) die in de huidige vorm hoofdzakelijk uit 1885 dateert. Het is een wit gebouw van meer dan 30 meter breed, en 20 meter diep. In het verleden is het als schoolgebouw in gebruik geweest. Onder anderen de schrijver Dèr Mouw gaf er les. Villa Ruimzicht met theekoepel en arboretum werd in 1999 aangewezen als rijksmonument. Het gebouw wordt gekenmerkt door diverse neostijlen. In mei 2015 hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima hier overnacht.[1]

Geschiedenis[bewerken]

Tekening van Ruimzicht in 1881, vier jaar voor de uitbreiding.

Ruimzicht was, voordat in 1853 een begin werd gemaakt met de huidige villa, een boerenlandhuis met vier kamers, een stal en drie hectare land. Landhuis Ruimzicht lag op korte afstand van de stad Doetinchem aan de weg naar De Kruisberg waar ooit het klooster Sion stond. In 1868 werd het nieuwe landhuis aangekocht door dominee Van Dijk die het pand liet inrichten als internaat voor begaafde leerlingen van de Latijnse school die predikant wilden worden. Na enige vertimmering namen de zeven eerste kwekelingen er hun intrek. Op 26 november 1868 werd het internaat feestelijk ingewijd. Door het toenemend aantal kwekelingen werd Ruimzicht te klein, daarom vergrootte men in 1885 het gebouw. Het kreeg toen ongeveer de huidige vorm door de bouw van twee hoekpaviljoens en een verlenging van de achtervleugel. Tot 1952 diende het gebouw als internaat. Daarna is het door de gemeente Doetinchem aangekocht en werd het Gemeentelijk Lyceum er ondergebracht. In 1971 vond de laatste grote bouwkundige verandering plaats. Achter Ruimzicht werd door architect Gerrit Rietveld het strakke moderne gebouw van het Rietveld Lyceum gebouwd. De theekoepel werd gebouwd voor de conciërge en bleef als zodanig tot 1965 in gebruik.

Arboretum[bewerken]

Arboretum rondom villa Ruimzicht uit 2007

Dominee Van Dijk hield zich ook intensief bezig met de inrichting van de omgeving. Er kwam een park in landschapsstijl met een educatief aspect. Een groot assortiment bomen uit binnen- en buitenland werd aangeplant. Zo ontstond het huidige arboretum met ruim tachtig verschillende soorten, sommige bomen zijn meer dan 100 jaar oud. Van 2007 tot 2009 is het arboretum hersteld en deels heringericht. De gemetselde vijver voor het pand is gerestaureerd en voorzien van een waterspuitend ornament.

Hotel-restaurant Ruimzicht[bewerken]

Theekoepel bij Ruimzicht uit 1905

Begin eenentwintigste eeuw is Ruimzicht verbouwd tot luxehotel met restaurant. Uitgangspunt was de negentiende-eeuwse uitstraling van het gebouw.

De bestaande (hoofd)structuur van het pand is zoveel als mogelijk intact gelaten en daarnaast zijn zo veel mogelijk gebouwonderdelen, aan de hand van een bouwhistorische rapportage in oorspronkelijke staat terug gebracht. Zo werden de kuif op het dak aan de voorzijde en het gietijzeren hekwerk op de balkons weer teruggebracht en intern kreeg de monumentale trap weer haar oude gezicht terug. Aan de buitenkant van het pand is nagenoeg niets veranderd.

Externe link[bewerken]