Villeroy & Boch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Villeroy & Boch AG
Wasstel met decor "Drina" begin 20ste eeuw
Oprichting 1748
Oprichter(s) François Boch
Sleutelfiguren Frank Göring, Georg Lörz, Gabi Schupp, Markus Warncke
Hoofdkantoor Mettlach, Duitsland
Werknemers ca. 7107 (in 2020)
Sector Keramiek
Omzet/jaar ca. 800 miljoen EUR (in 2020)
Website www.villeroy-boch.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Villeroy & Boch AG is een Europees bedrijf, met het hoofdkantoor te Mettlach in het Saarland (Duitsland). Het bedrijf maakt zowel sanitair als tafelcultuur. De afdeling tafelcultuur omvat porseleinserviezen (borden, koffie- en theeserviezen) en decoratie in porselein. In de tweede helft van de 20e eeuw kwamen hier ook bestek, en voorwerpen in kristal bij (kristalserviezen, karaffen, geschenkartikelen).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf begon in het dorpje Audun-le-Tiche in Lotharingen, waar François Boch met zijn drie zoons Boch in 1748 een pottenbakkerij begon. In 1767 verhuisde het bedrijf naar het nabijgelegen Luxemburg, dit ten gevolge van de annexatie van Lotharingen door Frankrijk. Het bedrijf kreeg zo concurrentie van talrijke Franse aardewerkproducenten en werd ook afgesloten van zijn grootste afzetmarkt, Luxemburg. Het bedrijf verkreeg van het Oostenrijks bestuur van de toenmalige Zuidelijke Nederlanden vrijstelling van in- en uitvoerheffingen. Het bedrijf vestigde zich in Septfontaines en werd omgevormd naar een porseleinfabriek. In 1809 opende Jean-François Boch een fabriek in Mettlach, Duitsland. Op 14 april 1836, fuseerde het bedrijf met dat van Nicolas Villeroy en werd Villeroy & Boch (V&B).

In 1976 werd de porseleinfabriek Heinrich uit Selb (Beieren) overgenomen. Sinds 1990 worden de aandelen van het bedrijf verhandeld op de Duitse aandelenbeurs. Alhoewel nog steeds familieleden bij Villeroy & Boch werken, is de leiding niet meer in handen van een familielid. Te Mettlach werd door V&B een keramiekmuseum opgericht.

Thans beschikt het bedrijf over productie-eenheden in Europa en Azië. Naast de afdeling Dining & Lifestyle, waaronder ook tafelcultuur, kristal en bestekken, heeft Villeroy & Boch ook een afdeling sanitair. In 2020 had V&B 7.107 werknemers.

Zie de categorie Villeroy & Boch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.