Vincents Tekenlokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Entree Vincents Tekenlokaal

Vincents Tekenlokaal is een museum in Tilburg. Het is een onderdeel van Stadsmuseum Tilburg. Het is gevestigd in het souterrain van het Paleis-Raadhuis aan het Stadhuisplein in de binnenstad van Tilburg.

Sinds juni 2009 kan men in het Paleis-Raadhuis te Tilburg een reconstructie van Vincent van Goghs tekenlokaal terugvinden. De reconstructie is gevestigd in het Paleis-Raadhuis waar van 1866 tot 1934 de Rijks-HBS was gevestigd. Kunstschilder Vincent van Gogh heeft hier op school gezeten van 1866 tot 1868. Het tekenlokaal heeft een museale functie binnen het Stadsmuseum Tilburg gekregen.

Controverse[bewerken]

Alhoewel de reconstructie van het tekenlokaal is gevestigd in de zuidelijke vleugel, verwacht men dat in verband met een betere lichtinval het tekenlokaal van Vincent was gevestigd in de noordelijke vleugel van het paleis. Om het tekenlokaal te kunnen realiseren was er een verbouwing nodig om zo een eigen toegang tot de ruimte te maken. Middels de zuidoostelijke toren van het Paleis-Raadhuis kan men sinds de verbouwing vanuit het souterrain de voormalige wethouderskamer bereiken op de bel-etage en zo de reconstructie van het lokaal bezichtigen. Tevens bevindt zich er in het souterrain een interactieve tentoonstelling over Vincent van Gogh en tekentechnieken. De tentoonstelling is te bezoeken via de entree aan de oostzijde van het Paleis-Raadhuis onder het bordes aan het Stadhuisplein.

Externe links[bewerken]