Vladimir (voornaam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Vladimir of Wladimir is een Slavische voornaam.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vladimir is een tweestammige Slavische naam. Het eerste deel is afgeleid van владь (wladi of vladi, "macht"). Het tweede deel komt van het woord *mēri ("groot", "beroemd") en is verwant aan het Gotische -mer, dat eveneens "beroemd" of "vermaard" betekent. In modern Russisch bestaat een gelijkenis met het woord "мир" (mir), dat "vrede" en "wereld" betekent. Volgens volksetymologie zou de naam staan voor "door heersen de vrede (bevestigend)" of "wereldbeheerser".

De Oudrussische vorm van Vladimir is Wolodimir (Володимѣръ). Een Russische vleivorm is Volodja. De naam verwijst ook naar het Oudnoordse “Waldemar”, wat "beroemd door macht" betekent. Het oud Russische geslacht van de Ruriken was als Roes en Varjagen van Zweedse afkomst. Ook de Oekraïense voornaam Volodymyr is hieraan verwant.

In de Russisch-orthodoxe Kerk is 15 juli een feestdag, ter ere van Vladimir de Heilige, die rond het einde van de tiende eeuw verantwoordelijk was voor de bekering tot het christendom van grote delen van Rusland.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Naamdragers[bewerken | brontekst bewerken]

Personen met de voornaam Vladimir zijn of waren onder andere:

Pagina's die met Vladimir beginnen