Vladimir Asjkenazi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vladimir Asjkenazi (2007)

Vladimir Davidovitsj Asjkenazi (Russisch: Владимир Давидович Ашкенази, internationaal bekend als Vladimir Ashkenazy) (Nizjni Novgorod, 6 juli 1937) is een Russische pianist en dirigent, die in 1972 naar IJsland migreerde en sinds 1978 in Zwitserland woont. Naast de Russische heeft hij ook de IJslandse nationaliteit. Zijn echtgenote is de IJslandse pianiste Þórunn Jóhannsdóttir, ook bekend als Dódý Ashkenazy.

Asjkenazi studeerde aan het Moskou Conservatorium, en behaalde de tweede plaats op Het Internationaal Frederick Chopin Piano Concours in Warschau in 1955. In 1956 won hij de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel. In 1962 won hij, samen met John Ogdon, de eerste prijs bij de Internationale Tsjaikovski Wedstrijd in Moskou.

Van 1998 tot 2003 was Asjkenazi chef-dirigent van het Tsjechisch Filharmonisch Orkest. Tegenwoordig is hij muzikaal leider van het Sydney Symphony Orchestra en het European Union Youth Orchestra. Daarnaast is hij eredirigent van het IJslands Symfonieorkest en voorzitter van de Rachmaninov Society.

Zie ook[bewerken]