Tsjechisch Filharmonisch Orkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Interieur van het Rudolfinum

Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest (Tsjechisch: Česká filharmonie) is een symfonieorkest uit Praag en het beroemdste orkest van Tsjechië. Het thuispodium van het orkest is het Rudolfinum.

Het Tsjechisch Filharmonisch Orkest werd opgericht door leden van het orkest van het Nationaal Theater. Het eerste concert onder de huidige naam werd gegeven op 4 januari 1896. Bij dit concert dirigeerde Antonín Dvořák zijn eigen composities. Uiteindelijk werd het orkest in 1901 geheel onafhankelijk van het Nationaal Theater. In 1908 dirigeerde Gustav Mahler de wereldpremière van zijn Zevende Symfonie. Het orkest werd internationaal bekend onder leiding van Václav Talich, die van 1919 tot 1931 en van 1933 tot 1941 chef-dirigent van het Praagse orkest was.

In 2006 werd het Tsjechisch Filharmonisch Orkest in een door het Franse tijdschrift Le Monde de la Musique georganiseerde enquête in de top 10 van de beste orkesten van Europa gekozen.[1]

Het orkest werkt geregeld samen met de Duitse componist Hans Zimmer, die de soundtracks heeft verzorgd van diverse grote films, zoals Pearl Harbor en The Lion King. Ook heeft het orkest een goede band met de Efteling; het orkest verzorgde de soundtracks voor De Vliegende Hollander, Joris en de Draak, de padenmuziek en de in 2017 geopende darkride Symbolica.

Chef-dirigenten[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 100 let České filharmonie. Historie, osobnosti, kontexty. Sborník z mezinárodní muzikolo-gické konference 17. a 18. oct. 1996

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. The Top Ten European Orchestras, Playbill Arts, 10 oktober 2006