Vladimir Zjirinovski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zjirinovski op een bijeenkomst in Rtisjtsjevo (oblast Saratov) in 1999

Vladimir Volfovitsj Zjirinovski (Russisch: Владимир Вольфович Жириновский), bijgenaamd Zjirik ("vetje"), geboren als Vladimir Volfovitsj Eidelstein (Alma-Ata (Kazachse SSR, Sovjet-Unie), 25 april 1946), is een Russisch politicus en leider van de als extreemrechts betitelde LDPR. Voor Zjirinovski in 1993 de politiek in ging, werkte hij bij de grote uitgeverij Mir.

Na de democratisering van Rusland kwam hij met zijn partij regelmatig in het nieuws. Regelmatig deed hij daarbij controversiële uitspraken. Zo wilde hij de oude sovjetrepublieken weer bij zijn Groot-Rusland voegen, en kernwapens gebruiken tegen eventuele vijanden. Met radioactief afval zouden de Baltische staten vergiftigd worden, als wraak. Ook zijn zijn woede-uitbarstingen bekend. Zjirinovski haalde onder meer het nieuws door een vrouwelijk parlementslid aan de haren te trekken en door de hervormingsgezinde ex-premier Boris Nemtsov tijdens een televisiedebat met sinaasappelsap te overgieten. Daarnaast is Zjirinovski bekend om zijn vele seksuele toespelingen.

Zjirinovski naast Vladimir Poetin in 2000

Ondanks dergelijke uitspraken en incidenten wordt Zjirinovski politiek gezien als meeloper van de regering: de LDPR-fractie heeft zich zelden of nooit tegen het regeringsbeleid gekeerd. Dit is de reden waarom het Westen hem vaak niet serieus neemt, of zelfs een vulgaire clown of marionet noemt. Niettegenstaande deze uitschuivers, heeft zijn partij in het verleden bij Doemaverkiezingen 6 (1999) tot zelfs 23 procent (1993) van de stemmen gehaald, wat neerkomt op de steun van soms enkele tientallen miljoenen Russen.

Alhoewel hij van vaderszijde van Joodse komaf is, heeft hem dat er niet van weerhouden een aantal malen antisemitische uitlatingen te doen.

Na zijn controversiële uitspraken over de positie van de Kazachen in de geschiedenis werd hij in 2005 door de Kazachse autoriteiten tot persona non grata verklaard. Na controversiële uitspraken over Oekraïne tijdens het Russisch-Oekraïens gasconflict werd hij in 2006 ook in Oekraïne tot persona non grata verklaard, maar dit werd weer ingetrokken in 2007. In het verleden is Zjirinovski ook Bulgarije uitgezet na controversiële uitspraken en Duitsland heeft hem om die reden ook al eens de toegang tot het land geweigerd.