Vlag van Halsteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van de gemeente Halsteren
(1980-1997)
Vexillologisch symbool voor een buiten gebruik gestelde vlag? Vlag van de gemeente Halsteren
(1976-1980)

De vlag van Halsteren werd op 23 oktober 1980 bij raadsbesluit vastgesteld als de gemeentelijke vlag van de Noord-Brabantse gemeente Halsteren. De vlag is in het raadsbesluit als volgt beschreven:

Zeven banen groen-wit-groen enzovoorts in een hoogteverhouding van 6:1:2:1:2:1:6 als vlucht en een broeking blauw-geel volgens de broekdiagonaal.

De kleuren zijn ontleend aan het gemeentewapen. Het ontwerp was afkomstig van de Stichting voor Banistiek en Heraldiek. De broeking symboliseert het bovenste deel van het wapen, de schenking van zijn mantel aan een bedelaar door Sint Maarten, iets dat we ook terugzien in de vlag van Utrecht. De vlucht kan verwijzen naar het onderste deel van het wapen, waarbij de maliën door dunne banen zijn vervangen.

Op 1 januari 1997 is de gemeente Halsteren opgegaan in de gemeente Bergen op Zoom, waarmee de vlag als gemeentevlag kwam te vervallen.

Voorgaande vlag[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 augustus 1976 was een vlag vastgesteld met daarop in geel op blauw een voorstelling van Sint Maarten te paard die zijn mantel met zijn zwaard doormidden snijdt en de helft aan een naakte man overhandigt, zoals ook afgebeeld in het gemeentewapen. Deze vlag, ontworpen door de Hoge Raad van Adel, werd om onbekende redenen na vier jaar vervangen.

Verwante afbeelding[bewerken | brontekst bewerken]