Vlag van Wetterskip Boarn en Klif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Wetterskip Boarn en Klif
(1998-2004)

De vlag van Wetterskip Boarn en Klif werd op 22 september 1998, per Koninklijk besluit, aan het Friese waterschap toegekend.[1] Vanaf 2004 is de vlag niet langer in gebruik als de vlag van dit waterschap, omdat het waterschap Wetterskip Boarn en Klif op is gegaan in waterschap Wetterskip Fryslân.

Beschrijving en verlkaring[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van de vlag is als volgt:

Een gele hijs van 1/3 vlaglengte, waarin drie zwarte aaneengesloten en alle zijden rakende ruiten, in het midden onderbroken door een gele baan, gelijk aan 1/10 vlaghoogte; een vlucht van drie golvende lengtebanen rood, wit en rood in een verhouding van 2:1:2.

Rood staat voor veen (en heide), zwart en geel voor veengrond en zand. De golvende baan op rood is de rivier de Boorne. Zwarte ruitjes op geel staat op het wapen van de familie Vegelin van Claerbergen. Een lid van die familie waarschuwde al in 1766 voor de gevaren van de manier waarop de turfgraverij plaatsvond. Er bleven moerassige meren over, die het voortbestaan van naburige dorpen bedreigden. In de 19e eeuw werden speciale bestuur van het waterschap opgericht om die situatie het hoofd te bieden.

De vlag is gebaseerd op het wapen.

Verwante symbolen[bewerken | brontekst bewerken]