Vlag van de Stellingwerven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van de Stellingwerven
(sinds 2009)

De vlag van de Stellingwerven werd op 2009 aangenomen als de streekvlag van de Friese streek de Stellingwerven voor zijn 700-jarig bestaan van de Stellingwerven. De twee rode banen en twee rode griffioenen verwijst naar de twee gemeenten (Ooststellingwerf en Weststellingwerf) in de Stellingwerven. Rood en wit zijn de kleuren van de Stellingwerven. De kleuren en griffioenen komen uit de gemeentevlaggen van Ooststellingwerf en Weststellingwerf.[bron?]

Waterschapsvlag[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag van het waterschap De Stellingwerven
(1983-2004)

De vlag van De Stellingwerven werd op 30 augustus 1983 vastgesteld aan het Friese waterschap toegekend.[1] De beschrijving van de vlag is als volgt:

Zeven golvende banen van zwart en wit, minimaal 7 keer golvend; over alles en op 1/3 vlaglengte een gele ongebreidelde wolf met rode tong en nagels en 6/7 vlaghoogte.

De vlag toont dezelfde beeld het wapen. De drie witte golven symboliseren de drie beken die het water afvoeren naar het IJsselmeer: de Linde, Tjonger en De Scheene. De wolf herinnert aan de wilde dieren die vroeger in overvloed in dit moerassige gebied voorkwamen. De laatste wolf werd hier in 1712 doodgeschoten.

Vanaf 2004 is de vlag niet langer als de vlag van deze waterschap in gebruik omdat het waterschap De Stellingwerven in de nieuwe gemeente Wetterskip Fryslân op is gegaan.

Verwante symbolen[bewerken | brontekst bewerken]