Vlag van Bonaire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Bonaire
? Vlag van Bonaire
Vexillologisch symbool? Vlag van Bonaire
Details
Gebruik Gemeentevlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 11 december 1981
Ontwerp Grotendeels donkerblauwe vlag met een gele links bovenhoek en een witte diagonale streep met daarin een kompas
Kleuren      Geel
     Wit
     Blauw
     Zwart
     Rood
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Bonaire[1] bestaat uit de kleuren geel, zwart, rood, wit en blauw. De grootte en plaatsing van de kleuren en symbolen zijn vastgelegd volgens wiskundige verhoudingen.

Symboliek[bewerken]

De 'ring' op de vlag stelt een kompas voor. Ze bevat vier gelijkzijdige driehoeken. Dit staat voor gelijkheid voor alle mensen uit het noorden, oosten, zuiden en westen. Waar men ook vandaan kwam op het eiland, men werd gelijk geacht aan elkaar.

De zespuntige rode ster is opgebouwd uit twee gelijkzijdige driehoeken. Deze ster vertegenwoordigt de zes oorspronkelijke dorpen op Bonaire; Playa, Nikiboko, Tera Korá, Antriol, Nort Saliña en Rincon. De rode kleur van de ster staat voor het bloed, de overlevingskracht van de Bonaireaan.

Het gele gedeelte staat voor de zon en de bloemen die het eiland kent. De meeste oorspronkelijke Bonaireaanse bloemen zijn geel zoals de Kibrahacha, Anglo en de cactusbloemen.

De kleur wit staat voor vrede en internationalisme.

De zee met haar hoge golven vormt de betekenis van het blauwe gedeelte. De Bonaireanen waren mensen met veel moed. In de oorlogstijd voer men op zee om het olietransport vanaf Venezuela in stand te houden. Van deze zeelieden stierf ongeveer 80 procent door aanvallen van duikboten. Het blauwe gedeelte is een herdenking aan de moedige Bonaireaan.

De vlag is in gebruik sinds 11 december 1981.[2] De Amerikaanse vlaggendeskundige Whitney Smith heeft de richtlijnen aangegeven tijdens het ontwerp van de Bonaireaanse vlag.

Noten[bewerken]

  1. Dit artikel is mede aan de hand van een interview met Frans Booi, de voorzitter van de commissie die de vlag heeft samengesteld, geschreven.
  2. Flags of the World (2006): Bonaire (Netherlands Antilles), geraadpleegd op 11 juni 2007.