Vlag van Noord-Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Noord-Holland
? Vlag van Noord-Holland
Vexillologisch symbool? Vlag van Noord-Holland
Details
Gebruik Vexillologisch symbool? Provinciale vlag
Verhouding 2:3
Aangenomen 22 oktober 1958
Ontwerp Horizontale driekleur
Kleuren      Geel
     Rood
     Blauw
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De vlag van Noord-Holland is een horizontale driekleur in de kleuren geel, rood en blauw. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland namen de vlag officieel aan op 22 oktober 1958.

Symboliek[bewerken]

De kleuren komen uit het wapen van Noord-Holland, dat weer een combinatie is van het oude wapen van Holland en het wapen van West-Friesland.[1] Geel (goud) en rood zijn de Hollandse kleuren en zijn daarom ook te vinden in de vlag van Zuid-Holland. Geel en blauw zijn de West-Friese kleuren en vormen ook de vlag van West-Friesland. Aangezien geel in zowel het wapen van Holland als dat van West-Friesland voorkomt, is die kleur op de vlag bovenaan geplaatst.

Ontwerp[bewerken]

De hoogte-breedteverhouding van de vlag is 2:3, net als die van de Nederlandse vlag.

Elk van de drie banen neemt een derde van de hoogte van de vlag in.[2]

Geschiedenis[bewerken]

De vlag werd zoals vermeld in 1958 aangenomen; dit gebeurde nadat het ontwerp was goedgekeurd door de Hoge Raad van Adel. Dit besluit werd - inclusief een kleurenafbeelding van de vlag - gepubliceerd in het Provinciaal Blad van Noordholland, 1958, no. 67. De geel-rood-blauwe driekleur was toen echter al enkele jaren officieus in gebruik.[2]

Tot halverwege de 20e eeuw voerden de Nederlandse provincies enkel de Nederlandse vlag. Twintig jaar voor de aanname van de vlag vierde koningin Wilhelmina haar veertigjarig regeringsjubileum. Daarbij werden alle provincies vertegenwoordigd door vlaggen die op de kleuren van de provinciewapens waren gebaseerd. De Noord-Hollandse vlag die bij die gelegenheid gebruikt werd, was een horizontale rood-geel-blauwe driekleur. De reden dat deze kleurenvolgorde niet in de huidige vlag wordt voortgezet, is dat rood-geel-blauw te veel lijkt het het rood-wit-blauw van de Nederlandse vlag.[3]

Noten[bewerken]

  1. Provincie Noord-Holland (2007): Over Noord-Holland - Historie, geraadpleegd op 6 juni 2007.
  2. a b Gedeputeerde Staten van Noordholland (22 oktober 1958): 'Vaststelling van een vlag voor de provincie Noordholland', Provinciaal Blad van Noordholland, no. 67.
  3. Flags of the World (2003): Noord-Holland Province (The Netherlands), geraadpleegd op 7 juni 2007.