Vlag van de Azoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vexillologisch symbool? Vlag van de Azoren (ratio 2:3)

De vlag van de Azoren komt overeen met de vlag van Portugal die in de periode 1830-1910 gebruikt werd. Het grote verschil tussen beide vlaggen betreft de havik die op de vlag van de Azoren staat waar op de historische Portugese vlag het nationale wapen staat. Dit wapen staat linksboven op de Azorese vlag.

Symboliek[bewerken]

Blauw-witte achtergrond[bewerken]

De Azorese vlag is gebaseerd op de vlag van het Azorees Bevrijdingsfront (FLA), een rechtse organisatie die na de Anjerrevolutie van 1974 opkwam uit angst dat Portugal een satellietstaat van de Sovjet-Unie zou worden. Volgens deze organisatie staan blauw en wit in Portugal voor het klassieke liberalisme.

Blauw en wit worden echter niet alleen als liberale, maar ook (al eeuwenlang) als Portugese nationale kleuren gezien. Sinds het einde van de 11e eeuw komt deze combinatie op Portugese nationale vlaggen voor, meestal alleen in het op die vlag aanwezige wapenschild. Tijdens de Portugese burgeroorlog (1828-1834) waren de Azoren een belangrijk steunpunt voor de Liberalen die tegen de absolutisten van Michael I vochten. Deze liberalen gebruikten een blauw-witte vlag, en Portugal zou dankzij de overwinning van de Liberalen in de burgeroorlog tot 1910 ook een blauw-witte nationale vlag gebruiken. De ontwerpers van de vlag van de Azoren hebben zicht dan ook laten inspireren door deze blauw-witte Portugese vlag. Deze kleuren symboliseren dus niet alleen het klassieke liberalisme als zodanig, maar ook het feit dat de Azoren een belangrijke rol hebben gespeeld in het vestigen van een constitutionele monarchie in Portugal; een monarchie die overigens in 1910 plaats zou maken voor een republiek.

Havik, sterren en wapen[bewerken]

De naam van de eilandengroep komt van het Portugese woord açor, hetgeen "havik" betekent. Men noemde deze eilanden zo, omdat men ten tijde van de ontdekking van de archipel dacht dat er veel haviken op de eilanden leefden. In feite waren dit geen haviken, maar een lokaal soort buizerd. De vogel op de vlag symboliseert deze historische vergissing, en dient tevens als symbool van de Azoren. De vlag van het FLA toonde ook een adelaar, mogelijk als verwijzing naar banden met de CIA. De negen sterren boven de vogel staan voor de negen eilanden. Linksbovenin de vlag staat het Portugese wapen.