Vlaggen van de Formule 1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Groene vlag in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

De vlaggen van de Formule 1 dienen voor de communicatie tussen de organisatie van de wedstrijd en de coureurs.

Vlag Betekenis
Zwart-wit geblokte vlag De sessie is beëindigd.
Rode vlag De sessie wordt onderbroken, meestal om veiligheidsredenen (ongeval, rotzooi op de baan of weersomstandigheden).
Blauwe vlag Een coureur staat op het punt om ingehaald te worden en moet aan de snellere wagen(s) voorrang verlenen. Een coureur krijgt penalty als hij drie blauwe vlaggen heeft genegeerd. Tijdens een race wordt deze vlag alleen getoond aan rijders die op een ronde achterstand worden gezet. Tijdens trainingen en kwalificaties kan deze aan alle rijders worden getoond.
Gele vlag Er is gevaar; de coureurs moeten snelheid minderen en mogen elkaar niet inhalen. Gele vlaggen op alle posten en het SC bord duiden aan dat de Safety car wordt ingezet. Gele vlaggen op alle posten en het digitale VSC bord geven aan dat de Virtual Safety Car wordt ingezet. Een dubbele gele vlag geeft aan dat er gevaar op de racelijn is, coureurs moeten nog langzamer rijden en bereid zijn te stoppen. Ze mogen elkaar niet inhalen.
Groene vlag Groene vlag: einde van het gevaar; inhaalverbod geldt niet meer/ circuit vrijgegeven voor race of training.
Witte vlag Een Formule-1-wagen of een andere wagen rijdt langzaam. Deze vlag wordt gezwaaid om ongelukken te vermijden.
Gele vlag met verticale rode strepen Er ligt olie of water op de baan. Vlag wordt getoond: het wegdek is glad en gevaarlijk.
Zwart-witte vlag Een coureur wordt wegens onsportief gedrag gewaarschuwd. Wordt samen met het startnummer van de betreffende coureur getoond.
Zwarte vlag met oranje stip Een coureur wordt gewaarschuwd dat zijn wagen een technisch probleem heeft en daarom naar de pits moet. Wordt samen met het startnummer van de betreffende coureur getoond.
Zwarte vlag Een coureur moet bij racecontrol komen en daardoor direct de pits in. Vaak resulteert dit in diskwalificatie van de coureur vanwege een overtreding. Wordt samen met het startnummer van de betreffende coureur getoond.