Lijst van vlaggen van Denemarken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oorlogsvlag van Denemarken

Dit is een lijst van vlaggen van Denemarken.

Nationale vlag (per FIAV-codering)[bewerken | bron bewerken]

Zie Vlag van Denemarken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Civiele vlag Staatsvlag Oorlogsvlag
Te land Flag of Denmark.svg
FIAV 100000.svg
Flag of Denmark (state).svg
FIAV 010000.svg
Flag of Denmark (state).svg
FIAV 001000.svg
Te water Flag of Denmark.svg
FIAV 000100.svg
Flag of Denmark (state).svg
FIAV 000010.svg
Naval Ensign of Denmark.svg
FIAV 000001.svg

Vlaggen van deelgebieden[bewerken | bron bewerken]

Zie Lijst van vlaggen van Deense deelgebieden voor uitgebreidere informatie.

Uitsluitend de vlaggen van de Deense autonome gebieden (de Faeröer en Groenland) hebben een officiële status.

Vlag Periode Functie Beschrijving
Vlag van de Faeröer 1931 - 1948
(officieus)

1948 - heden
Vlag van de Faeröer Een rood Scandinavisch kruis, blauw omlijnd, op een wit vlak.
Vlag van Groenland 1985 - heden Vlag van Groenland Een witte horizontale baan boven een rode baan van gelijke hoogte, met links uit het midden een schijf van het omgekeerde, met het middelpunt ter hoogte van de scheiding van de banen.

Koninklijke standaarden en wimpels[bewerken | bron bewerken]

Koninklijke standaarden[bewerken | bron bewerken]

Vlag Periode Functie Beschrijving
Koninklijke standaard van Denemarken, gebruikt door Koningin Margrethe II 1972 - heden Koninklijke standaard van Denemarken, gebruikt door Koningin Margrethe II Koninklijke vlag met het grotere wapenschild (van de Monarch)
Standaard van de kroonprins van Denemarken, gebruikt door Kroonprins Frederik 1914 - heden Standaard van de kroonprins van Denemarken, gebruikt door Kroonprins Frederik Koninklijke vlag met het wapenschild van het Deense koningshuis
Standaard van de regent van Denemarken 1914 - heden Standaard van de regent van Denemarken Koninklijke vlag met regalia: kroon, scepter, rijkszwaard en rijksappel
Standaard van het koninklijk huis van Denemarken, gebruikt door overige leden van de koninklijke familie ? - heden Standaard van het koninklijk huis van Denemarken, gebruikt door overige leden van de koninklijke familie Koninklijke vlag met kroon

Koninklijke wimpels[bewerken | bron bewerken]

Vlag Periode Functie Beschrijving
Koninklijke wimpel van Denemarken, gebruikt door Koningin Margrethe II 1972 - heden Koninklijke wimpel van Denemarken, gebruikt door Koningin Margrethe II Koninklijke wimpel met het grotere wapenschild (van de Monarch)
Koninklijke wimpel van Denemarken ? - heden Koninklijke wimpel van Denemarken Koninklijke wimpel met het wapenschild van het Deense koningshuis

Historische koninklijke standaarden[bewerken | bron bewerken]

Vlag Periode Functie Beschrijving
? Koninklijke standaard van Denemarken 1819 - 1903 Vexillologisch symbool? Koninklijke standaard van Denemarken Koninklijke vlag met het grotere wapenschild (van de Monarch)
? Koninklijke standaard van Denemarken 1903 - 1948 Vexillologisch symbool? Koninklijke standaard van Denemarken Koninklijke vlag met het grotere wapenschild (van de Monarch)
? Koninklijke standaard van Denemarken 1948 - 1972 Vexillologisch symbool? Koninklijke standaard van Denemarken Koninklijke vlag met het grotere wapenschild (van de Monarch)
? Standaard van Koningin-moeder Ingrid van Denemarken 1948 - 2000 Vexillologisch symbool? Standaard van Koningin-moeder Ingrid van Denemarken Koninklijke vlag met het alliantiewapen van het Deense en Zweedse koningshuis)
? Standaard van de prins-gemaal van Denemarken, gebruikt door Prins Henrik 1972 - 2018 Vexillologisch symbool? Standaard van de prins-gemaal van Denemarken, gebruikt door Prins Henrik Koninklijke vlag met het wapenschild van prins Henrik

Militaire vlaggen[bewerken | bron bewerken]

Vlag Periode Functie Beschrijving
Vlag van het Koninklijke Deense Leger ? — heden Vlag van het Koninklijke Deense Leger Gelijk aan de staatsvlag
Oorlogsvlag ter zee ? — heden Oorlogsvlag ter zee Als de staatsvlag, maar de Koninklijke Deense marine gebruikt een andere tint rood.
Onderscheidingsvlag van de Deense minister van Defensie. ? — heden Onderscheidingsvlag van de Deense minister van Defensie. De staatsvlag met een gekroond onklaar anker.
Onderscheidingsvlag van de Deense chef Defensie ? — heden Onderscheidingsvlag van de Deense chef Defensie De staatsvlag met twee witte kruislings geplaatste staven in het eerste kwartier.
Onderscheidingsvlag voor een admiraal ? — heden Onderscheidingsvlag voor een admiraal De staatsvlag met twee witte sterren in het eerste en in het derde kwartier.
Onderscheidingsvlag voor een viceadmiraal ? — heden Onderscheidingsvlag voor een viceadmiraal De staatsvlag met twee witte sterren in het eerste en in 1 witte ster in het derde kwartier.
Onderscheidingsvlag voor een schout-bij-nacht ? — heden Onderscheidingsvlag voor een schout-bij-nacht De staatsvlag met twee witte sterren in het eerste kwartier.
Onderscheidingsvlag voor een vlootadmiraal ? — heden Onderscheidingsvlag voor een vlootadmiraal De staatsvlag met 1 witte ster in het eerste kwartier.
Onderscheidingsvlag voor een Chief of Squadron ? — heden Onderscheidingsvlag voor een Chief of Squadron
Onderscheidingsvlag voor een admiraal Senior Officer Afloat ? — heden Onderscheidingsvlag voor een admiraal Senior Officer Afloat

Vlaggen van staatsbedrijven[bewerken | bron bewerken]

Vlag Periode Functie Beschrijving
Vlag van Post Danmark ? — heden Vlag van Post Danmark De staatsvlag met het logo van Post Danmark in geel in het eerste kwartier
Vlag van Danske Statsbaner ? — heden Vlag van Danske Statsbaner De staatsvlag met het voormalige logo van Danske Statsbaner in wit in het eerste kwartier