Naar inhoud springen

Vlag van Groenland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van Groenland (ratio 2:3)
Constructietekening

De vlag van Groenland werd ontworpen door de Groenlander Thue Christiansen. De vlag is horizontaal gelijkelijk verdeeld in een wit (boven) en een rood deel. De vlag bevat een cirkel die horizontaal gezien iets links van het midden gepositioneerd is. De bovenste helft van de cirkel is rood, de onderste helft wit. De vlag is in te delen in 12 bij 18 onzichtbare vierkanten. Elke streep is dan zes vierkanten hoog, de cirkel is acht vierkanten in diameter en het midden van de cirkel is zeven vierkanten vanaf de stokzijde gepositioneerd. Verticaal gezien is de cirkel gecentreerd.

Volgens de ontwerper staat de witte baan voor de gletsjers en de ijskap die meer dan 80% van het eiland bedekt. De rode baan staat voor de oceaan. De rode halve cirkel staat voor de zon, die voor de helft onder de horizon staat. De witte halve cirkel stelt de ijsbergen en het pakijs op de oceaan voor. Het ontwerp is ook voor te stellen als de zon die voor de helft boven de oceaan staat, met zijn weerspiegeling in het water. De kleuren zijn gelijk aan die van de Deense vlag.

De vlag wordt in het Groenlands Erfalasorput genoemd, wat "onze vlag" betekent, maar Aappalaartoq ("het rode") wordt ook gebruikt (evenals voor de Deense vlag).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1978 kreeg Groenland volledig zelfbestuur binnen het Deense koninkrijk. De eerste Groenlandse regering riep haar burgers op om voorstellen te doen voor een vlag. Het comité dat de beslissing moest nemen, kwam niet tot een oordeel, waarna men wederom voorstellen kon insturen. Uiteindelijk won het voorstel van Christiansen. De Erfalasorput werd aangenomen als officiële vlag op 21 juni 1985.

Voorgestelde vlaggen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) FOTW: Greenland - Geschiedenis van de Erfalasorput, inclusief afgewezen ontwerpen
Zie de categorie National flag of Greenland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.