Vlag van Groenland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Groenland (ratio 2:3)

De vlag van Groenland werd ontworpen door de Groenlander Thue Christiansen. De vlag is horizontaal gelijkelijk verdeeld in een wit (boven) en een rood deel. De vlag bevat een cirkel die horizontaal gezien iets links van het midden gepositioneerd is. De bovenste helft van de cirkel is rood, de onderste helft wit. De vlag is in te delen in 12 bij 18 onzichtbare vierkanten. Elke streep is dan zes vierkanten hoog, de cirkel is acht vierkanten in diameter en het midden van de cirkel is zeven vierkanten vanaf de stokzijde gepositioneerd. Verticaal gezien is de cirkel gecentreerd.

Een voorstel uit 1984 dat nipt verslagen werd door de huidige vlag. Het toont een wit Scandinavisch Kruis op een groen veld, verwijzend naar de naam Groenland.

De vlag wordt in het Groenlands Erfalasorput genoemd, wat "onze vlag" betekent, maar Aappalaartoq ("het rode") wordt ook gebruikt (evenals voor de Deense vlag).

In 1978 kreeg Groenland volledig zelfbestuur binnen het Deense koninkrijk. De eerste Groenlandse regering riep haar burgers op om voorstellen te doen voor een vlag. Het comité dat de beslissing moest nemen, kwam niet tot een oordeel, waarna men wederom voorstellen kon insturen. Uiteindelijk won het voorstel van Christiansen. De Erfalasorput werd aangenomen als officiële vlag op 21 juni 1985.

Externe link[bewerken]

  • (en) FOTW: Greenland - Geschiedenis van de Erfalasorput, inclusief afgewezen ontwerpen