Vlag van Haïti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De vlag van Haïti bestaat uit twee horizontale banen, waarvan de bovenste blauw is en de onderste rood. In het midden bevindt zich een witte rechthoek met daarin een afbeelding van het wapen van Haïti. In de civiele vlag ontbreekt dit wapen.

Vexillologisch symbool voor een dienst- en militaire vlag te land en ter zee? Vlag van Haïti (ratio 3:5)
Vexillologisch symbool voor een civiele vlag en handelsvlag? Civiele vlag van Haïti

De Haïtianen, waarschijnlijk geïnspireerd door de Franse Revolutie, gebruikten in hun onafhankelijkheidsstrijd in eerste instantie de Franse vlag, maar verwijderden in 1804 de witte baan, waardoor de blauw-rode vlag ontstond.[1] De vlag is enkele malen aangepast (zie hierna); de huidige versie werd op 25 februari 1986 aangenomen. Zij verving toen de vlag uit 1964, die bestond uit twee verticale banen in zwart en rood, met daarop het wapen in een witte rechthoek. Die vlag werd onder het bewind van François Duvalier ingevoerd. De achtergrond van huidige vlag is gelijk aan de vlag die voor die tijd in gebruik was.

De vlag van Haïti heeft dezelfde kleurstelling als de vlag van Liechtenstein. Dit werd bij toeval tijdens de Olympische Spelen van 1936 ontdekt, waarna Liechtenstein een kroon aan de eigen vlag toevoegde.

Historische vlaggen van Haïti[bewerken | brontekst bewerken]

Haïti kent sinds 1790 een turbulente geschiedenis, waarbij verschillende machthebbers elkaar soms op gewelddadige wijze aflosten. Het land heeft onder Frans bestuur gestaan, heeft een onafhankelijkheidsstrijd gevoerd waarna achtereenvolgens een keizerrijk, een republiek, een koninkrijk, een tweede keizerrijk en een republiek ontstond. De periode van 1957 tot 1986 is als een dictatuur te beschouwen. Veel machthebbers hebben nieuwe vlaggen geïntroduceerd, waarbij enkele vlaggen elkaar diverse malen hebben afgelost.

Hieronder staat een overzicht van de historische vlaggen van Haïti:

Opmerkingen:

  • Na het einde van het eerste keizerrijk Haïti in 1806 werd het land gesplitst in de Staat Haïti in het noorden en de Republiek Haïti in het zuiden.
  • In 1811 werden beide delen weer samengevoegd tot het Koninkrijk Haïti, dat tot 1820 bestond.
  • In 1821 werd het koninkrijk opgevolgd door de Republiek van Spaans Haïti, die na een jaar door de Unificatie van Hispaniola werd opgevolgd.
  • In 1849 werd het Tweede Keizerrijk Haïti uitgeroepen, dat tot 1859 bestond.
  • In 1859 werd de Eerste Haïtiaanse Republiek opgericht. Van 1915 tot 1932 was het land bezet door de Verenigde Staten.
  • De Eerste Republiek eindigde met de verkiezing van François Duvalier tot president in 1950. Deze ontpopte zich tot dictator. Na zijn overlijden in 1971 werd Duvalier opgevolgd door zijn zoon Jean-Claude.
  • De periode van vader en zoon Duvalier (Papa Doc en Baby Doc) wordt wel aangeduid met de Tweede Haïtiaanse Republiek. Deze eindigde met de verdrijving van Jean-Claude Duvalier in 1986.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]