Vondelfontein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vondelfontein
De huidige Vondelfontein, met op de achtergrond de door Cuypers ontworpen Vondelkerk.
De huidige Vondelfontein, met op de achtergrond de door Cuypers ontworpen Vondelkerk.
Kunstenaar Jan Willem Walraad
Jaar 2009
Materiaal Natuursteen
Locatie Vondelpark, Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Vondelfontein is een drinkfontein in het Amsterdamse Vondelpark. De fontein is er op 19 juni 2009 geplaatst. De fontein is ontworpen door architect Jan Willem Walraad, op basis van foto's van een drinkfontein die vroeger in het park stond.

Geschiedenis[bewerken]

In 2009 geplaatst informatiebord

Van 1873 tot 1947 stond er in het Amsterdamse Vondelpark een drinkwaterfontein die door Pierre Cuypers was ontworpen in de stijl van de neogotiek. Deze was in 1863 gemaakt van zandsteen en heette officieel de Van Eeghenfontein. Uit de fontein kwam duinwater van de toen nieuwe leiding uit de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort. Van de Amsterdamse bevolking kreeg de fontein twee bijnamen: het Roomse fonteintje (vanwege de rooms-katholieke achtergrond van Cuypers) en Kraantje Lek .[1][2] In 1947 werd de oude fontein gesloopt wegens bouwvalligheid.

In 2009 werd op initiatief van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark de huidige fontein geplaatst. De Stichting Reconstructie en Renovatie van monumenten in en rondom het Vondelpark heeft fondsen geworven zodat de fontein gebouwd kon worden. In plaats van uit het zachte zandsteen is de nieuwe fontein gemaakt van harde natuursteen.

Externe link[bewerken]