Voor de dag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de dag
Presentatie Roger De Knijf, Lode Roels, Geert Spillebeen, Kathleen Huys, Machteld Libert, Kristien Amerijckx, Wim De Vilder, Kristel Mariën en Leen Demaré
Producer(s) Chris Dewitte
Type programma actualiteitenrubriek, praatprogramma, documentaireprogramma
Uitzendingen
Tijdstip Dagelijks van 6 tot 9u, tijdens weekends van 7 tot 9u
Omroep Belgische Radio en Televisie
Radiostation Radio 1 (Vlaanderen)
Periode 1 juni 1990 - 2 september 2007
Portaal  Portaalicoon   Media

Voor de dag was een Vlaams radiopraatprogramma en actualiteitenrubriek op Radio 1.

Concept[bewerken]

"Voor de dag" was een ochtendprogramma dat dagelijks tussen 6 en 9 uur werd uitgezonden (in het weekend van 7 tot 9 uur). Het programma bestond uit bijdragen van een team van medewerkers in Vlaanderen maar ook (vooral Nederlandse) correspondenten in het buitenland. Het behandelde voornamelijk actuele onderwerpen.

De eerste uitzending werd op 1 juni 1990 gepresenteerd door Diane Waumans, die later netwerkhoofd werd van Radio 1.[1] Op 1 juni 2005 vierde het programma zijn vijftiende verjaardag met een live-uitzending vanuit het Vlaams Parlement. Op 2 september 2007 was de laatste uitzending. Het programma werd opgevolgd door De ochtend.

Rubrieken[bewerken]

Medewerkers[bewerken]

De producer van het programma was van de eerste tot de laatste uitzending Chris Dewitte. De presentatoren waren onder anderen Roger De Knijf, Lode Roels, Geert Spillebeen, Kathleen Huys, Machteld Libert, Kristien Amerijckx, Wim De Vilder, Kristel Mariën en Leen Demaré. Tot de overige medewerkers behoorden Luc Aerts, Barbara Debeuckelaere, Gilles De Coster, Jacques Dewulf, Steven Dierckx, Katrien Kubben, Marc Lamot, Marc Peirs, Gert Van Boxel, Ben Vanheukelom, Lea Van Hoeymissen, Betty Van Rompaey, Nina Verhaeghe en vele andere radiojournalisten.

De muziek werd verzorgd door Raymond Stroobant en Frank De Maeyer.

Oud-medewerker Pieter Knapen was van 2007 tot 2009 algemeen hoofdredacteur van de VRT Nieuwsdienst en leidde van april 2010 tot september 2013 de communicatiedienst van de Katholieke Universiteit Leuven.