Gilles De Coster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gilles De Coster (Wilrijk, 17 november 1980) is een Belgisch televisiepresentator en gewezen radiopresentator.[1]

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Hij studeerde humane wetenschappen aan het BimSem in Mechelen, daarna communicatiebeheer aan de Antwerpse Plantijn Hogeschool en aansluitend een jaar journalistiek aan de VLEKHO in Brussel. Hij heeft één jaar rechten geprobeerd aan de Universiteit Antwerpen maar vertoefde niet vaak in de les.

Tot 2012 trad hij op als presentator van het populaire ochtendprogramma op Radio 1 De ochtend sinds september 2007, naast onder anderen Lisbeth Imbo en Annelies Beck. Daarvoor was hij sinds juli 2005 reporter voor Voor de dag en tijdens de Tour de France was hij al meermaals het anker van Sporza Tour, ook op Radio 1.[2] In 2012 verliet hij de VRT en trok naar Woestijnvis, waar hij redacteur en programmamaker was. In de zomer van 2018 keerde hij tijdelijk terug naar de VRT. Hij presenteerde er in juli op Radio 1 Sporza Tour, samen met Gert Geens.[3]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 17 september 2012 is hij actief bij de televisiezender VIER. Hij begon als medepresentator van De Kruitfabriek. Hij won op 31 oktober 2013 het elfde seizoen van De Slimste Mens ter Wereld op de zender VIER. Hij nam het in de finale op tegen Jelle Cleymans. De vraag 'wat weet je over Cate Blanchett?' bezorgde hem de overwinning. In november - december 2013 presenteerde hij Het Jaaroverzicht Live. Daarnaast spreekt hij sinds 2014 de stem van het programma Topdokters in. In het najaar van 2015 presenteerde hij samen met Karen Damen de actualiteitstalkshow Karen en De Coster.

Sinds 2016 presenteert hij De Mol op VIER, dat nu aan hun negende seizoen zit. Vanaf juli 2017 presenteert hij samen met Bart Raes het voetbalprogramma Sports Late Night, dat tegelijk op de zender Vier en op PlaySports van Telenet wordt uitgezonden. Dit programma brengt hoofdzakelijk wedstrijdverslagen uit de Jupiler Pro League.[4]

Eer in de journalistiek[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tijdens een interview bij Q-Music (van 48:00 tot 49:10) verdedigt hij zijn mening dat kranten hun verantwoordelijkheid moeten nemen inzake negatieve commentaren van internettrollen te publiceren. Alles wat kranten drukken, heeft nog steeds nieuwswaarde en de mensen waarover het gaat, worden onnodig 'te kakken' gezet. Het gebeurde bij Marjolein van Blind Getrouwd, de activiste Anuna De Wever en Linda De Win in De Slimste Mens Ter Wereld. Zo vreest hij ook voor zijn Mol-kandidaten. Voornamelijk de sterke vrouwen in het programma.
  • Hij heeft hierover talloze relevante uitspraken maar enkele hiervan zijn:
    • "Het zijn altijd competitieve vrouwen die dat soort kritiek krijgen. Veel mannen met een computer en een internetverbinding kunnen daar blijkbaar niet tegen. Tegen hen zou ik willen zeggen: ‘Word volwassen, we leven in 2019!"
    • "Ik kan alleen maar vaststellen dat het altijd vrouwen zijn die afgemaakt worden. Dat was al bij Linda De Win in De slimste mens destijds zo. Mijn – overigens geheel amateuristische – verklaring daarvoor is dat luidste twitteraars nog altijd hoofdzakelijk mannen zijn. En er zijn jammer genoeg nog heel wat mannen die niet overweg kunnen met vrouwen die een groot bakkes hebben. Of vrouwen die het goed doen. Of die persoonlijkheid tonen."
    • “Ik voel mij als tv-maker verantwoordelijk voor wat ze over mijn kandidaten schrijven"
    • "Twitter is geen weergave van de realiteit"

Must listen Podcast over/met Gilles de Coster[bewerken | brontekst bewerken]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Gilles De Coster is de broer van acteur Yannick De Coster. Hij had van 2007 tot 2017 een relatie met één gezicht Linde Merckpoel

Voorganger:
Tomas Van Den Spiegel
2012
Winnaar van de De Slimste Mens ter Wereld
Gilles De Coster
2013
Opvolger:
Adil El Arbi
2014