Voorzitter van de Europese Raad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De voorzitter van de Europese Raad (in het Engels president of the European council genoemd) wordt volgens het Verdrag van Lissabon door de Europese Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen voor een periode van tweeënhalf jaar gekozen. De voorzitter is eenmaal herkiesbaar. Indien de voorzitter verhinderd is of op ernstige wijze tekortschiet, kan de Europese Raad volgens dezelfde procedure zijn mandaat beëindigen[1].

De eerste Voorzitter was vanaf 1 januari 2010 de Belg Herman Van Rompuy. Op 30 augustus 2014 werd de Poolse premier Donald Tusk tot voorzitter van de Europese Raad gekozen voor de periode van 1 december 2014 tot 1 juni 2017. In 2017 werd hij gekozen voor een tweede termijn van 2,5 jaar.[2]

Voordat het Verdrag van Lissabon van kracht was, was de voorzitter van de Europese Raad de regeringsleider van het land dat voorzitter van de Raad van de Europese Unie was. Er was dus elk halfjaar een andere voorzitter. De laatste voorzitter voor het Verdrag van Lissabon was de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, omdat zijn land de Raad van de Europese Unie voorzat in de periode juli-december 2009.

Taken van de voorzitter[bewerken]

De voorzitter van de Europese Raad:

  • leidt en stimuleert de werkzaamheden van de Europese Raad;
  • zorgt, in samenwerking met de voorzitter van de Europese Commissie en op basis van de werkzaamheden van de Raad Algemene Zaken, voor de voorbereiding en de continuïteit van de werkzaamheden van de Europese Raad;
  • bevordert de samenhang en de consensus binnen de Europese Raad;
  • legt na afloop van iedere bijeenkomst van de Europese Raad een verslag voor aan het Europees Parlement.

De voorzitter van de Europese Raad zorgt op zijn niveau en in zijn hoedanigheid voor de externe vertegenwoordiging van de Unie in aangelegenheden die onder het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid vallen, onverminderd de aan de hoge vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid toegedeelde bevoegdheden.

De voorzitter van de Europese Raad kan geen nationaal mandaat uitoefenen.

Lijst van voorzitters van de Europese Raad (2010-heden)[bewerken]

Termijn Voorzitter Portret Land Europese partij Nationale partij
1 januari 2010 tot 31 mei 2012 Herman Van Rompuy Herman Van Rompuy Vlag van België België Europese Volkspartij CD&V
1 juni 2012 tot 30 november 2014 Van Rompuy was sinds december 2008 zetelend premier van België.
1 december 2014 tot 30 november 2019 Donald Tusk Donald Tusk Vlag van Polen Polen Europese Volkspartij Burgerplatform
Tusk was sinds 2007 zetelend premier van Polen, met herverkiezing in 2011.