Donald Tusk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Donald Franciszek Tusk
EPP Helsinki Congress in Finland, 7-8 November 2018 (31908957628) (cropped).jpg
Geboren 22 april 1957
Gdańsk
Politieke partij Platforma Obywatelska (Burgerplatform)
Partner Małgorzata Sochacka
Beroep Historicus, politicus
Handtekening Handtekening
Vlag van Europa Voorzitter van de Europese Raad Vlag van Europa
Aangetreden 1 december 2014
Einde termijn 30 november 2019
Voorganger Herman Van Rompuy
Opvolger Charles Michel
Vlag van Polen Premier van Polen Vlag van Polen
Aangetreden 21 oktober 2007
Einde termijn 22 september 2014
Voorganger Jarosław Kaczyński
Opvolger Ewa Kopacz
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Donald Franciszek Tusk (Gdańsk, 22 april 1957) is een liberaal Pools politicus en een van de oprichters van de Poolse politieke partij Platforma Obywatelska (Burgerplatform), waarvan hij van 2003 tot 2014 ook voorzitter was. Van 21 oktober 2007 tot 22 september 2014 was hij premier van Polen. Op 1 december 2014 volgde hij Herman Van Rompuy op als nieuwe (permanente) voorzitter van de Europese Raad. Na twee termijnen wordt hij op 1 december 2019 in deze functie opgevolgd door de zetelend premier van België, Charles Michel.

Biografie[bewerken]

Opleiding[bewerken]

Tusk sloot zijn studie geschiedenis aan de universiteit van Gdańsk af met een doctoraalscriptie over de legendevorming rondom Józef Piłsudski.

Politieke loopbaan[bewerken]

Tusk was een van de ondervoorzitters van de Sejm, een van de kamers van het Poolse parlement, in de periode 2001-2005. Vóór de oprichting van Burgerplatform in 2001, was hij een vooraanstaand lid van enkele andere liberale groeperingen, waaronder het Liberaal-Democratisch Congres (KLD) en de Vrijheidsunie (Unia Wolności). Daarvoor, was hij, evenals Lech Kaczyński en Jarosław Kaczyński, in de jaren tachtig actief lid van de Poolse vakbond Solidarność. Tusks politieke standpunt kan worden gekarakteriseerd als krachtige steun voor een vrije markteconomie met geringe overheidssturing, gecombineerd met gematigd conservatisme op sociaal vlak. In de Sejm vertegenwoordigde Tusk het kiesdistrict Gdynia-Słupsk.

Presidentsverkiezingen 2005[bewerken]

In 2005 benoemde het Burgerplatform hem tot kandidaat voor de Poolse presidentsverkiezingen van dat jaar. Hoewel Tusk in de eerste ronde daarvan de meeste stemmen kreeg, verloor hij de tweede ronde met een klein verschil van Lech Kaczyński. Dit was waarschijnlijk het gevolg van een gerucht dat verspreid werd door Jacek Kurski, een assistent van Lech Kaczyński, dat de grootvader van Tusk in de Tweede Wereldoorlog als vrijwilliger in het Duitse leger zou hebben gevochten. De werkelijkheid was echter dat Tusks grootvader, die tot de Kasjoebische minderheid in Gdańsk behoorde, toen als dienstplichtige in het Duitse leger was opgeroepen, nadat de stad door de Duitsers was geannexeerd. Józef Tusk is toen bovendien bij de eerste gelegenheid overgelopen, waarna hij in dienst is getreden bij de Poolse troepen aan geallieerde zijde. Het gerucht heeft echter in de verkiezingsstrijd zeker een voor Donald Tusk nadelige werking gehad.

Parlementsverkiezingen 2007 en 2011[bewerken]

Zijn partij behaalde bij de verkiezingen van 21 oktober 2007 ruim 41% van de stemmen. Nadat Burgerplatform de Poolse parlementsverkiezingen 2007 gewonnen had van Recht en Rechtvaardigheid werd het kabinet-Tusk I gevormd, een coalitie met de Poolse Volkspartij. Tusk werd op 9 november 2007 door president Lech Kaczyński tot premier benoemd. Bij de Poolse parlementsverkiezingen 2011 behield de coalitie de meerderheid en werd de samenwerking verder gezet in het kabinet-Tusk II.

Voorzitter van de Europese Raad[bewerken]

Op 30 augustus 2014 werd Tusk tot voorzitter van de Europese Raad gekozen voor de periode van 1 december 2014 tot 1 juni 2017.[1] Zijn verkiezing is opmerkelijk, aangezien Polen nog maar enkele jaren lid is van de EU en nog geen lid van de monetaire unie. Zijn mandaat begon op 1 december 2014 en duurde 2,5 jaar. Op 9 maart 2017 werd Donald Tusk herkozen ondanks fel verzet vanuit zijn eigen land door de regeringspartij PiS.[2] Tusk kreeg als Voorzitter van de Raad op 29 maart 2017 het schrijven van Theresa May waarmee zij Artikel 50 van het EU-verdrag activeerde. Hiermee startte het Verenigd Koninkrijk de procedure tot uittreding uit de Europese Unie.

Europa[bewerken]

Al sinds de jaren 80 van de twintigste eeuw maakt hij zich sterk voor de toenadering tussen oost en west. Om die reden werd in 2010 aan Tusk de Karelsprijs toegekend.

Privé[bewerken]

Donald Tusk is getrouwd met Małgorzata Sochacka.[3] Het echtpaar heeft een zoon (1982) en een dochter (1987). Vóór de benoeming van Donald Tusk tot premier woonde de familie te Sopot, niet ver van Gdańsk. Hij is een groot voetballiefhebber en speelt het zelf ook heel graag, hetgeen soms reden geeft om grapjes te maken in populaire Poolse satirische programma's.

Zie ook[bewerken]

Voorganger:
Jarosław Kaczyński
Premier van Polen
2007-2014
Opvolger:
Ewa Kopacz
Voorganger:
Herman Van Rompuy
Voorzitter van de Europese Raad
vanaf 1 december 2014
Opvolger:
-