Vrouwenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rechts het 16e Eeuwse Vrouwenhuis.
De overdekte hal die het voor- en achterhuis verbindt.

Het Vrouwenhuis is de naam van een gebouw in Zwolle waar sinds 1987 een (kunst)historisch museum met dezelfde naam is gevestigd. Het monumentale pand was lang als bejaardenhuis voor vrouwen in gebruik; het museum toont hoe de bewoonsters er door de eeuwen heen leefden.

Geschiedenis[bewerken]

Omstreeks 1680 bewoonden Pieter Soury, burgemeester van Zwolle, en zijn vrouw Aleijda Wolfsen, schilderes, een huis aan de Melkmarkt te Zwolle. Zij kregen in totaal 15 kinderen, waardoor het huis te klein werd. Ze kochten toen het huis dat aan de achterkant (Voorstraat) stond, en verbonden de twee huizen met een overdekte gang. Na het vertrek van de familie Soury werd Aleida Greve − een welgestelde en ongehuwde dame − eigenaresse.

Het Vrouwenhuis in Zwolle is gesticht na het overlijden van Aleida Greve (1670-1742). In haar testament stond dat het huis na haar dood verbouwd moest worden tot Vrouwenhuis, een soort bejaardenhuis maar alleen voor dames.

Het huis bleef generaties lang in de familie van Aleida Greve, tot deze lijn ophield. Er werden door de laatste erfgenaam drie notabelen uit Zwolle gekozen, die het huis in stand moesten houden en dit is tot op de dag van vandaag het geval.

Huidige dienst[bewerken]

Na bijna 250 jaar dienst te hebben gedaan als Vrouwenhuis, vertrok in 1984 de laatste bewoonster. Sindsdien is er op de begane grond niets verbouwd, maar de verdiepingen zijn veranderd tot studentenwoningen.

De benedenverdieping is een museum geworden, waar te zien is hoe de dames er door de eeuwen heen leefden. Er is tevens veel schilderkunst te zien, zoals een schilderij van Sophia Holt en het (voor zover bekend) enige deur-Trompe-l'oeil in Nederland.

Andere betekenissen[bewerken]

Met de term Vrouwenhuis werd in Nederland in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw ook een gebouw aangeduid waar (vaak feministische) vrouwengroepen onderdak vonden.

Externe link[bewerken]