Vrouwenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rechts het 16e-eeuwse Vrouwenhuis.
De overdekte hal die het voor- en achterhuis verbindt.

Het Vrouwenhuis is de naam van een gebouw in Zwolle waar sinds 1987 een (kunst)historisch museum met dezelfde naam is gevestigd. Het monumentale pand was lang als bejaardenhuis voor vrouwen in gebruik; het museum toont hoe de bewoonsters er door de eeuwen heen leefden.

Geschiedenis[bewerken]

Omstreeks 1680 bewoonden Pieter Soury (1645-1695), burgemeester van Zwolle, en zijn vrouw Aleijda Wolfsen (1648-1692), schilderes, dit huis aan de Melkmarkt te Zwolle. Zij kregen in totaal 15 kinderen, waardoor het huis te klein werd. Ze kochten toen het huis dat aan de achterkant (Voorstraat) stond, en verbonden de twee huizen met een overdekte gang die zij door de houtsnijder Hermannus van Arnhem lieten versieren met bloemenslingers. De erfgenamen verkochten het pand in 1706 aan de ongehuwde en welgestelde Aleida Greve en haar zussen.

Het Vrouwenhuis in Zwolle is gesticht na het overlijden van Aleida Greve in 1742. In haar testament uit 1719 stond dat het huis na haar dood verbouwd moest worden tot een Oude Vrouwenhuis, een soort bejaardenhuis voor vrouwen die lid waren van de hervormde kerk. Een van de eerste bewoonsters was Aleida's dienstmeid Sophia Jans.

Het beheer van de stichting bleef generaties lang in de familie van Aleida Greve, tot deze lijn ophield. Er werden door de laatste directeur drie notabelen uit Zwolle gekozen, die het huis in stand moesten houden en dit is tot op de dag van vandaag het geval. In 2017 bestaat de stichting 275 jaar.

Huidige dienst[bewerken]

Na bijna 250 jaar dienst te hebben gedaan als Vrouwenhuis, vertrok in 1984 de laatste bewoonster. Sindsdien is er op de begane grond niets verbouwd, maar de verdiepingen zijn veranderd tot studentenwoningen.

De benedenverdieping is een museum geworden, waar te zien is hoe de dames er door de eeuwen heen leefden. Er is tevens veel schilderkunst te zien, zoals een schilderij van Sophia Holt en het (voor zover bekend) enige deur-Trompe-l'oeil in Nederland.

Andere betekenissen[bewerken]

Met de term Vrouwenhuis werd in Nederland in de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw ook een gebouw aangeduid waar (vaak feministische) vrouwengroepen onderdak vonden.

Externe link[bewerken]