Vuurtoren Arngast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vuurtoren Arngast
Vuurtoren Arngast bij laag water
Vuurtoren Arngast bij laag water
Plaats Zandbank in de Jadeboezem
Coördinaten 53° 29′ NB, 8° 11′ OL
Status actief
Start bouw 1909
Opening 1910
BA B1152
NGA 10300
Bouwwerk
Hoogte 36,27 m
Kleur wit, rood en groen
Uitrusting
Lichtsterkte 151.500 cd
Nominale dracht wit: 21,0 zeemijl
Bemand sinds 1968 onbemand
Vuurtoren Arngast (Nedersaksen)
Vuurtoren Arngast
Kaart met locatie vuurtoren

De vuurtoren Arngast ligt op de zandbank Arngast midden van de Jadeboezem. Hij werd in de jaren 1909-1910 gebouwd voor de aansturing van Wilhelmshaven en voor oriëntatie in de Jadeboezem. Bovendien fungeert de vuurtoren ook als een oriëntatie in de vaarwateren (ton- en prikkenwegen) naar Varel en Dangast.

Na het aanbrengen van 112 zware houten palen (elk ongeveer 8 meter lang en 30 cm in diameter) werd de 36 meter hoge en aan de basis 8,5 meter brede stalen constructie opgericht. Naast de vuurtoren Roter Sand is het een van de bekendste en meest traditionele vuurtorens langs de Duitse Noordzeekust. Het werd in 2003 in het register van culturele monumenten opgenomen. De toren is nog steeds in bedrijf. In 1968 werd de vuurtoren met een onderzeese kabel voorzien voor de levering van stroom en volledig geautomatiseerd en als onderdeel van de vuurtorenketen op de Noordzee geïntegreerd. De laatste vuurtorenwachter ging in hetzelfde jaar met pensioen.

De vuurtoren zeven etages en twee kelderniveau’s. In de kelder was de verwarming en een kleine werkplaats en helemaal onderin een waterbassin. De machinekamer was op de begane grond en direct daarboven stonden de accu's opgesteld. Verder naar boven lagen de woonruimte, de keuken en slaapruimte voor de vuurtorenwachter. Verder zijn er nog twee opslagruimten.

Vanuit Dangast en Wilhelmshaven kunnen excursies geboekt worden om met een schip rond de vuurtoren te varen. Meestal worden bij dergelijke excursies ook andere attracties en bezienswaardigheden aangedaan, zoals de tankersteiger en de marinehaven in Wilhelmshaven en de zeehondenkolonies op de Jade.

Externe link[bewerken]