Vuurtoren van Klein Curaçao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Vuurtoren Klein Curaçao)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vuurtoren van Klein Curaçao
De verlaten vuurtoren
De verlaten vuurtoren
Plaats Klein Curaçao
Status actief
Opening 1850
1877
1913
Eigenaar Overheid Curaçao
BA J6399
NGA 16054
Bouwwerk
Vorm Rond
Kleur Wit
Bouwmateriaal Steen
Uitrusting
Lichtpatroon Fl (2) 15s
Lichthoogte 20 m boven zeeniveau
Nominale dracht 15 zeemijl
Bemand nee

De vuurtoren van Klein Curaçao is een vuurtoren op het eilandje Klein Curaçao dat hoort bij Curaçao. De vuurtoren ligt midden op het eiland en is in sterk vervallen staat, evenals de bijgebouwen.

Doordat het eiland nogal laag is vonden er regelmatig schipbreuken plaats op Klein Curaçao, als bemanningen het eilandje niet of te laat zagen opdoemen. Hierdoor was er de wens om een vuurtoren te bouwen, die uiteindelijk voor het eerst in 1850 werd verbouwd. De eerste toren werd verwoest door een orkaan, zodat herbouw nodig was in 1877. In 1913 werd de toren nogmaals herbouwd. Door het gebruik van moderne navigatiemiddelen leek de noodzaak van een vuurtoren verdwenen. Schepen bleven echter in de problemen komen en in 2008 werd, ondanks de staat van het gebouw, een ledinstallatie in de toren aangebracht die werkt op zonne-energie. De lamp flitst als lichtpatroon 2 maal elke 15 seconden.

Momenteel[wanneer?] wordt de vuurtoren gerestaureerd door de overheidsdienst Domeinbeheer, in opdracht van de overheid van Curaçao. In 2017 werd de eerste fase van de restauratie afgerond. Hierbij werd het pannendak hersteld en werd er een nieuwe tussenvloer geplaatst. De aanvang van de tweede fase van de renovatie stond gepland voor 2018. Hierbij zullen de woningen en de vuurtoren geheel hersteld worden.[1]