Klein Curaçao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klein Curaçao
Eiland van Curaçao
Caribbean - Curacao.PNG
Locatie
Land Curaçao
Eilandengroep Kleine Antillen
Locatie Caribische Zee
Coördinaten 11°59'27"NB, 68°38'35"WL
Algemeen
Oppervlakte 1,7 km²
Inwoners onbewoond
Lengte 1,9 km
Breedte 1,1 km
Landgebruik Dagtoerisme
Detailkaart
CuracaoCIAmap.png

Klein Curaçao is een klein onbewoond eiland voor de kust van Curaçao. Het eiland werd op 31 augustus 2018 aangewezen tot Ramsargebied.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland is nog geen twee vierkante kilometer groot, gelegen op ongeveer tien kilometer afstand ten zuidoosten van Curaçao. Het is een kaal rotseilandje, dat als broedplaats fungeert van de Amerikaanse dwergstern, de karetschildpad en de soepschildpad. De gestreepte anolis (Anolis lineatus) is op het eiland geïntroduceerd.[1]

De wateren rond Klein Curaçao bieden goede duik- en snorkelmogelijkheden. Er worden ook dagtochten op Klein Curaçao georganiseerd.

Klein Curaçao is niet altijd zo kaal geweest. Het was ooit met veel gras begroeid en werd onder andere gebruikt om paarden en geiten op te laten grazen. Door fosfaatwinning werd het eiland afgegraven, waardoor het veel van zijn vegetatie verloor. Op het strand ligt het roestige wrak van een schip, de Maria Bianca Guidesman dat er in de jaren '60 gestrand is. Het eiland heeft geen permanente bewoners, maar in het nabije verleden was dat wel het geval. Een van de weinige gebouwen op het eiland is de oude vuurtoren van Klein Curaçao.

In 1974 waren er plannen voor het plaatsen van een verbrandingsinstallatie voor chemisch afval op het eiland. Dit plan ging niet door, vanwege grote weerstand vanuit de bevolking.[2] Sinds 2000 is de organisatie CARMABI begonnen met het herbebossen van het eiland. In 1996 was al een einde gemaakt aan de overbegrazing van het eiland, door de grazers van het eiland te verwijderen. Vanaf 2000 zijn er weer inheemse beplanting en dieren geïntroduceerd. Het eiland begint hierdoor langzaam weer wat groener te worden.[3]

Geboren op Klein Curaçao[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]