Onbewoond eiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onbewoond eiland voor de kust van Antigua.

Een onbewoond eiland is een landmassa omsloten door water zonder bewoning van mensen. Op de planeet Aarde is het merendeel van de in zee of binnenwater gelegen eilanden onbewoond.

Veel onbewoonde eilanden bevatten geen drinkwaterbron, andere kennen extreme temperatuurwisselingen. Sommige zijn terrein geweest voor kernproeven. Andere eilanden zijn te klein of te onherbergzaam om bewoond te worden, of liggen te dicht bij grotere aantrekkelijker plaatsen.

In films of verhalen zijn onbewoonde eilanden vaak plaatsen waar individuen of kleine groepjes mensen stranden, afgesneden van de beschaving. Het bekendste werk is de roman Robinson Crusoe uit 1719 van Daniel Defoe.

In The Tempest, een toneelstuk van Shakespeare, worden Prospero en zijn dochter Miranda in een boot het water op gestuurd door zijn broer Antonio, die Hertog van Milaan wil worden. Prospero laat zijn broer vervolgens stranden op een eiland.

Het onbewoonde eiland heeft ook films en televisieseries geïnspireerd, zoals Cast Away, Lost en Gilligan's Island, en realityseries zoals Expeditie Robinson. In 1981 zong Kinderen voor Kinderen het lied Op een onbewoond eiland, dat de Top 40 haalde.