Devoneiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Devoneiland
Eiland van Canada
Locatie
Land Canada
Eilandengroep Koningin Elizabetheilanden, Canadese Arctische Eilanden
Locatie Noordelijke IJszee
Coördinaten 75°8'NB, 87°51'WL
Algemeen
Oppervlakte 55.247 km²
Inwoners onbewoond
Hoofdplaats Dundas Harbour (vroeger)
Lengte 390 - 524 km
Breedte 155 - 476 km
Hoogste punt Devon Ice Cap (1920 m)
Foto's
Devoneiland vanuit de ruimte
Devoneiland vanuit de ruimte
de Truelove Lowlands
de Truelove Lowlands

Devoneiland (Engels: Devon Island) in de Noordelijke IJszee is een van de Koningin Elizabetheilanden in de Canadese Arctische Archipel. Bestuurlijk behoort het tot het territorium Nunavut.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Devoneiland is onbewoond en heeft een oppervlakte van 55.247 km². Het is daarmee het grootste onbewoonde eiland ter wereld. Het bergachtige eiland maakt deel uit van de Arctische Cordillera.

Devoneiland is vooral bekend van de Haughtonkrater, die 39 miljoen jaar geleden ontstond door de inslag van een meteoriet van ongeveer 2 km in diameter. De krater zelf heeft een diameter van ca 23 km.

Ten oosten van het eiland ligt de Baffinbaai, ten zuiden de Straat Barrow en de Lancasterzeestraat met aan de overzijde Baffineiland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland werd in 1616 bezocht door William Baffin. In de 19e eeuw werd het door William Edward Parry Noord-Devon genoemd, naar het Britse graafschap Devon(shire). Later werd dit Devoneiland, naar de Canadese gouverneur-generaal van 1916 tot 1921 Victor Cavendish. In 1924 werd er een handelspost gevestigd in de havenvestiging Dundas Harbour en verhuurd aan de Hudson's Bay Company in 1933. Door de ineenstorting van de bontprijzen werd deze echter gesloten. Door het verlies aan inkomsten uit de bontjacht gecombineerd met zeer verslechterde klimaatomstandigheden, de wind en intense kou namen toe, besloten de aldaar wonende 53 Inuit families het eiland te verlaten in 1936. Korte tijd tussen 1940 en 1951 was er nog sprake van enige bewoning maar daarna was iedereen vertrokken. Van Dundas Harbour resteren slechts enkele ruïnes van gebouwen.