Naar inhoud springen

Klein Bonaire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klein Bonaire
Eiland van Nederland
Klein Bonaire (Bonaire)
Klein Bonaire
Locatie
Land Nederland
Eilandengroep Kleine Antillen
Locatie Caribische Zee
Coördinaten 12° 9′ NB, 68° 19′ WL
Algemeen
Oppervlakte 6 km²
Inwoners -
Lengte 3,9 km
Breedte 2,5 km
Hoogste punt 1 m
Landgebruik Natuurgebied (Bonaire National Marine Park)
Foto's
Satellietfoto met Bonaire en Klein Bonaire
Satellietfoto met Bonaire en Klein Bonaire
Klein Bonaire
Klein Bonaire
Portaal  Portaalicoon   Caraïben
Klein Bonaire ligt dicht tegen Bonaire (voorgrond) aan

Klein Bonaire is een relatief klein en onbewoond eiland van 6 km² groot voor de kust van Bonaire. Het ligt recht voor de hoofdstad Kralendijk op een afstand van ongeveer 800 meter. Het eiland is geheel vlak en slechts begroeid met kleine struiken (voornamelijk acacia's) en verschillende soorten cactussen. Met het begin van het duiktoerisme op het eiland wilden projectontwikkelaars op Klein Bonaire recreatieoorden bouwen. Duikoperators op het eiland, gezamenlijk met enkele natuurbeschermers, hebben dit weten te voorkomen en nu is Klein Bonaire beschermd gebied; het maakt deel uit van het Bonaire National Marine Park. Vanaf 2006 wordt er aan de herbebossing van het eiland gewerkt; onder meer met de aanplant van inheemse bomen waaronder de zeedruif, strandpopulier, brazielboom, knippa en de zeldzame bonairepalm.[1]

Klein Bonaire is zeer populair als duikbestemming. Dagelijks verzorgen resorts op Bonaire duik- en snorkeltours naar het eiland. Het rif rond Klein Bonaire begint vlak aan het strand en loopt door tot circa 35 m diepte. Het eiland staat bekend om het grote aantal zeepaardjes en ander zeeleven. Klein Bonaire is ook een nestplaats voor zeeschildpadden (met name de lederschildpad en de karetschildpad).

Ten behoeve van het maritiem verkeer is in 1976 op het westelijk punt van het eiland een 6 meter hoge lichtbaken aangelegd.