WEERT Lokaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WEERT Lokaal
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijvoorzitter Mark Jankoski
Mandaten
Zetels 13
Geschiedenis
Opgericht 2002
Fusie van Pact'97, Werknemerspartij
Algemene gegevens
Actief in Weert
Richting ongebonden, pragmatisch
Ideologie sociaaldemocratie
Motto Bij ons staat U centraal
Kleuren blauw (100c - 40m i.c.m. 70c - 28m)
Jongerenorganisatie .GAAF
Website Weert Lokaal
Portaal  Portaalicoon   Politiek

WEERT Lokaal is een sociaaldemocratische lokale politieke partij in de Nederlandse gemeente Weert in de provincie Limburg. Ze is niet gebonden aan landelijke partijen of organisaties. Wel werkt WEERT Lokaal samen met de provinciale partij Lokaal-Limburg.

De partij zet zich in voor de belangen van de gemeente Weert, een brede harmonische ontwikkeling van Weert als centrumgemeente in Midden-Limburg, en het belang van alle bewoners van de gemeente Weert.

De partij ontstond na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 uit een fusie van de Werknemerspartij en Pact'97. Pact '97 was op haar beurt in 1997 vlak na het samengaan van de gemeenten Weert en Stramproy ontstaan uit de Groep Wiel Derckx, Weert u Waardig en Royer Belang.

Als fusiepartij en grootste in de gemeenteraad nam WEERT Lokaal in 2002 het voortouw in wat lange en moeilijke coalitieonderhandelingen zouden blijken. Uiteindelijk werd een coalitie gevormd met de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad bestaande uit WEERT Lokaal, VVD, D66 en WAP.

In 2006 verloor de partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen twee van haar acht zetels en kwam in de oppositie terecht.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 behaalde WEERT Lokaal vijf zetels maar nam opnieuw deel aan het gemeentebestuur met VVD en CDA. Wethouder namens WEERT Lokaal werd Harrie Litjens.

In 2014 heroverde WEERT Lokaal acht zetels en werd opnieuw de grootste partij in Weert. Wethouders werden Harrie Litjens en lijsttrekker Geert Gabriëls in een coalitie met VVD en SP. Wethouder Litjens werd in 2016 tussentijds opgevolgd door Martijn van den Heuvel.

In 2018 werd Weert Lokaal onder lijsttrekker Geert Gabriëls opnieuw de grootste met twaalf zetels.[1] In een brede coalitie van Weert Lokaal, CDA, VVD, SP met additionele ondersteuning door D66 vanuit de gemeenteraad werden Gabriëls en Van den Heuvel opnieuw wethouder. Door het aansluiten van oud-SP raadslid Jeroen Goubet in 2020 groeide de fractie naar 13 zetels.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]