Wapen van Naarden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het wapen van Naarden

Het wapen van Naarden is het stadswapen van de stad Naarden en werd op 26 juni 1816 bevestigd als wapen van de gemeente Naarden. Vanaf 2016 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Naarden opging in de gemeente Gooise Meren. Hoe de stad dit wapen heeft verkregen is niet geheel duidelijk. Wel zijn er twee mogelijke verklaringen voor, waarvan een in de vorm van een sage.

Geschiedenis[bewerken]

Het wapen van Naarden zou rond het jaar 936 door keizer Otto II bij de stichting van de plaats geschonken zijn. Dit is niet mogelijk, de heraldiek deed pas in de 11e eeuw haar intreden en bij plaatsen pas een eeuw later. Wel is vrij zeker dat het wapen van Duitse afkomst is, de eerste Duitse keizers voerden al als persoonswapen een dubbelkoppige adelaar. Andere steden waarvan het wapen een dubbelkoppige adelaar heeft zijn Groningen en Nijmegen, ook zij verkregen hun wapens in de 15e eeuw.

Naarden verkreeg in de 13e eeuw stadsrechten, meestal begonnen steden dan ook met het maken van zegels. De oudste bekende zegel van Naarden komt echter uit 1543. Dit zegel vertoont wel de dubbelkoppige adelaar. Dit zou dan 100 jaar na het invoeren van de dubbelkoppige Duitse adelaar zijn. Keizer Sigismund was namelijk de keizer die de dubbelkoppige rijksadelaar invoerde.

Een tweede, maar evenmin waarschijnlijke, verklaring luidt dat het wapen een samenvoeging is van de halve Friese adelaar en de eenkoppige Duitse adelaar. In de 12e eeuw werd het Gooi vermoedelijk bewoond door Friezen en het symbool voor Friesland was een halve adelaar met opgetrokken poot. Later kwam het gebied in bezit van de abdij van Elten en zij voegde de oude Duitse adelaar en de Friese adelaar samen tot de dubbelkoppige adelaar.

Wat deze verklaring niet plausibel maakt is het feit dat de Friese adelaar persoonsgebonden is, dus niet aan steden toegekend kan worden. Ook zou het logischer zijn om als abdij het wapen van het klooster, de patroonheilige van het klooster (of kerk) of het wapen van de abt aan zou nemen als wapen van de stad. Ook is het onlogisch om het wapen van een verwijderd staatshoofd alsnog aan te nemen als stadswapen.

Blazoen[bewerken]

De beschrijving van het wapen van Naarden luidt als volgt: "Van goud, waarop een dubbelen arend van sabel." Sabel is in de heraldiek het woord voor zwart. De arend is geheel van zwart van kleur. Het wapen is niet gekroond en wordt ook niet gehouden door een schilddrager.