Wapen van Sijbekarspel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van Sijbekarspel

Het wapen van Sijbekarspel werd op 26 juni 1816 door de Hoge Raad van Adel aan de Noord-Hollandse gemeente Sijbekarspel in gebruik bevestigd. Op 1 januari 1979 werd Sijbekarspel onderdeel van de nieuw opgerichte gemeente Noorder-Koggenland. Het wapen van Sijbekarspel is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Noorder-Koggenland werd een boom als schildhouder opgenomen. In een aantal van de wapens van de voorgangers van deze gemeente kwam een boom voor, waaronder dat van Sijbekarspel. Op 1 januari 2007 is Noorder-Koggenland opgegaan in de gemeente Medemblik. In het wapen van Medemblik zijn geen elementen uit het wapen van Sijbekarspel overgenomen.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:

Van lazuur, beladen met een dorre boom, waarop 3 vogels, en staande op een terras, alles van goud[1]

De heraldische kleuren in het wapen zijn goud (geel) en lazuur (blauw). Dit zijn de rijkskleuren. Niet vermeld is dat het terras uitkomend van de schildvoet is, en dat de vogels alle drie omgewend zijn en heraldisch aan de rechterkant van de boom zitten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De boom is een rechtssymbool en komt in meer Westfriese wapens voor. Volgens Sierksma staan de drie vogels voor de dorpen Sijbekarspel, Benningbroek en Wijzend. Wapens met bomen komen in de streek vaker voor.[2]

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]