Naar inhoud springen

Wapen van Puerto Rico

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het wapen van Puerto Rico

Het wapen van Puerto Rico werd in 1511 door de Spaanse koning aan Puerto Rico verleend, waarmee het wapen het oudste nog steeds gebruikte wapen van het continent is. Nadat de Verenigde Staten Puerto Rico als gebied in bezit kreeg na de Spaans-Amerikaanse Oorlog, was er tijdelijk een ander wapen. In 1905 werd echter weer besloten de originele versie te gebruiken en in 1976 werd de laatste kleine aanpassing aan het wapen gedaan.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het schild heeft een groene achtergrond, wat de natuur in het land representeert. Het lammetje staat voor de Agnus Dei en de vlag die hij draagt voor Johannes de Doper, de beschermheilige van het land.

In de zestien rode en witte vakjes staan tekens voor het koninkrijk Castilië, het koninkrijk León, de Kroon van Castilië en het koninkrijk Jeruzalem.

Aan de zijkanten van het wapen staan respectievelijk een F en een Y, die staan voor Ferdinand II van Aragon en Isabella I van Castilië.

Helemaal onderaan staat het motto in het Latijn: "JOANNES EST NOMEN EJUS" ("Johannes is zijn naam"). Dit verwijst terug naar de beschermheilige van het land, Johannes de Doper.

Wapens van gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]