Wapen van Curaçao

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Curaçao

Het wapen van Curaçao bestaat uit het gedeelde schild van Curaçao.

De beschrijving luidt:

"Het wapen heeft bovenop een kroon, die de band met de Nederlandse Koninklijke familie uitdrukt. Op de rechterkant van het wapen staat een zeilschip dat de handel uitbeeldt. In het midden staat het wapen van Amsterdam, dat de eeuwenoude handelsband met Amsterdam uitdrukt. Op de linkerkant staat de Oranjeboom (laraha citrusboom) die vruchten draagt en in de toekomst vruchten zal blijven dragen.[bron?]"

Opmerking: in de heraldiek zijn links en rechts van achter het schild gezien. Voor de toeschouwer zijn deze dus verwisseld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het hartschild bestaat uit het wapen van Amsterdam, dat symbool staat voor de historische verbondenheid met de stad Amsterdam. Het varende schip staat symbool voor de grote betekenis van zee en zeevaart voor het eiland. In de beschrijving wordt niet melding gemaakt over het soort vlaggen die aan de masten hangen. Op het schip hangen vlaggen van de West Indische Compagnie (WIC), de vlag van Nederland en de vlag van Amsterdam.[bron?] Met name de WIC vlag werd door PS-leider Helmin Wiels als symbool van onderdrukking en kolonialisme beschouwd. De oranjeboom (laraha) is een verwijzing naar de rijpe vruchten die (figuurlijk) geplukt kunnen worden. De oranjeboom staat ook symbool voor het huis Oranje-Nassau. Het schild is gedekt met een kroon van vijf fleurons, een markiezenkroon. Het wapen werd vastgesteld toen Curaçao een voormalige eilandgebied in de voormalige Nederlandse Antillen was, bij eilandsbesluit, op 24 juli 1964.[1]

  1. Hoofdstuk XVII Organisme der Eilandgebieden, via gobiernu.cw Geraadpleegd op 25 juli 2019