Wapen van Suriname

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Suriname sinds 1975

Het wapenschild van Suriname bestaat uit een schild, geflankeerd door twee Inheemsen, met daaronder een wimpel met het devies justitia, pietas, fides (gerechtigheid, vroomheid, vertrouwen).

Het schild is verticaal in tweeën gedeeld. Links is een zeilschip op zee afgebeeld, en rechts een koningspalm op de aarde. In het midden bevindt zich een groene ruit, met daarin een vijfpuntige ster. Deze ster symboliseert de vijf continenten waar de inwoners van Suriname vandaan zijn gekomen: Afrika, Amerika, Australië, Azië, Europa.
De schilddragers symboliseren de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Het wapen is in gebruik sinds de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975. Het oude wapen bestond uit een schild met daarop afgebeeld een schip. Ook dit schild werd geflankeerd door twee Inheemsen, en ook dit wapen had als devies justitia, pietas, fides. Het zou teruggaan op een zegel dat de West-Indische Compagnie in 1683 in gebruik nam.

Voor heraldisch geïnteresseerden hierbij de heraldische omschrijving, gebaseerd op de Landsverordening no. 104 van 8 december 1959 van het toenmalige Gouvernementsblad van Suriname (met dank aan de Hoge Raad van Adel):

Een gedeeld ovaal schild, I. in azuur een aankomend zeventiende-eeuwse geheel opgetuigde koopvaardijdriemaster van goud met volle zeilen van hetzelfde op een golvende zee van zilver en azuur van vijf stukken; II. in zilver een palmboom van sinopel staande op een grond van hetzelfde; in een ruitvormig hartschild van sinopel een vijfpuntige ster van goud.En voor schildhouders twee Inheemsen met pijlenkoker en boog in natuurlijke kleuren. Het geheel staande op een aansluitend lint van keel met de wapenspreuk JUSTITIA PIETAS FIDES van sabel.