Wapen van Zuid-Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Zuid-Holland
Oude wapen

Koningin Juliana verleende het oude wapen van Holland, samen met de wapenspreuk, bij Koninklijk Besluit op 30 december 1959 aan de provincie Zuid-Holland.

Dit wapen is een aangepaste versie van een wapen dat sinds ca. 1198 in gebruik is voor het gebied van de huidige provincies Noord- en Zuid-Holland. Begonnen als wapen van de Gerulfingen, de eerste graven van het graafschap Holland, is het overgenomen door alle later bestuurders van Holland. Sinds 1907 heeft de in 1840 ontstane provincie Noord-Holland een eigen wapen, maar ook hier heeft het Hollandse wapen de belangrijkste positie.

Het wapen van Holland komt ook terug in de wapens van Overijssel, Utrecht, Zeeland, Henegouwen en verschillende gemeenten.

Het Hollandse wapen was in de periode 1584-1650 de basis voor het wapen van de Republiek van de Vereenigde Nederlanden.

Heraldische beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

"In goud een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en vier paarlen en ter wederzijde gehouden door een leeuw van keel, getongd en genageld van azuur. Wapenspreuk: 'Vigilate Deo Confidentes' (Waakt, vertrouwend op God) in latijnse letters van keel op een lint van goud."

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]