Wapen van Rwanda

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Rwanda
Wapen van Rwanda
Details
Wapendrager Rwanda
Ingevoerd 1 januari 2002
Wapenspreuk Ubumwe, Umurimo, Gukunda Igihugu
"Eenheid, Werk, Vaderlandsliefde"
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

Het wapen van Rwanda is samen met de vlag en het volkslied op 1 januari 2002 ingevoerd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Centraal in het wapen staat een korf met daarnaast een tak van de sorgo en een tak van de koffieplant. De korf staat op een tandrad. Middenboven staat een zon afgebeeld, die terugkomt in de vlag. Verder is aan beide zijkanten een zijaanzicht te zien van een schild en het geheel wordt omgeven door een donkergroene ring, die onderaan twee knopen heeft. In de ring staat een gouden tekstband met de Kinyarwandase tekst: Repubulika y'u Rwanda (Republiek Rwanda). Onder de ring staat eveneens nog een tekstband met de tekst Ubumwe, Umurimo, Gukunda Igihugu (Eenheid, Arbeid, Patriottisme).

Symboliek[bewerken | brontekst bewerken]

De schilden in het wapen staan voor patriottisme en de verdediging van de soevereiniteit, maar ook voor zelfredzaamheid en gerechtigheid. De groene ring met knopen staat voor industriële ontwikkeling met een gezamenlijke inspanning.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voor 2002 had Rwanda een ander wapen. Dit wapen was in 1962 ingevoerd, maar werd na de Rwandese Genocide van 1994 niet meer gebruikt. Het wapen bestond uit een schild met daarbij een houweel, een sikkel en een pijl-en-boog. De werktuigen stonden voor arbeid, de wapens voor het bereid zijn tot verdediging. Daarnaast stond er een duif en een twijg op het wapen, die stonden voor vrede. Op de achtergrond stonden twee vlaggen en het wapen werd afgerond met twee tekstbanden: één met de naam van het land en de ander met de tekst: Liberté, Cooperation, Progrès (Vrijheid, Samenwerking, Progressie).