Wasim Sajjad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wasim Sajjad
Wasim Sajjad
Geboren 30 maart 1941
Jalandhar (Brits-Indië)
Politieke partij PML-Q
8e president van Pakistan
Aangetreden 18 juli 1993
2 december 1997
Einde termijn 14 november 1993
1 januari 1998
Voorganger Ghulam Ishaq Khan
Farooq Leghari
Opvolger Farooq Leghari
Mohammed Rafiq Tarar
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Wasim Sajjad (Jalandhar (Brits-Indië), 30 maart 1941) is een Pakistaans politicus. Hij was tweemaal interim-president van Pakistan. Momenteel is hij namens de Pakistan Muslim League (Q) de oppositieleider in het parlement van Pakistan.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

De vader van Sajjad was rechter in het Hooggerechtshof van Pakistan. Zelf studeerde Sajjad aan het Wadham College van de Universiteit van Oxford. Hij haalde daar in 1966 een graad in de rechtsgeleerdheid, en in 1967 een bachelor in het publieksrecht en een master in bestuursrecht. Van 1965 tot 1966 was hij ook president van Oxford University Islamic Society en voorzitter van de Oxford University Pakistan University. Van 1965 tot 1967 was hij voorzitter van de Oxford University Birkenhead Society.

In Pakistan begon zijn politieke carrière in de jaren tachtig toen hij gekozen werd in het parlement van Pakistan. Hij diende onder premier Mohammed Khan Junejo als minister van Recht, Justitie en Parlementaire Zaken. Daarbij kreeg hij ook de portefeuille van Binnenlandse Zaken. In 1988 werd Sajjad benoemd tot voorzitter van de Senaat. In aanloop naar de presidentsverkiezingen van 1993 trad zittend president Ghulam Ishaq Khan vervroegd af. Sajjad was de eerste in lijn om hem op te volgen. Hij nam ook deel aan de verkiezingen, maar verloor deze van Farooq Leghari. In 1997 werd hij weer tijdelijk benoemd tot interim-president. Zijn opvolger was Mohammed Rafiq Tarar.

In 2002 werd Sajjad beschuldigd voor enkele miljoenen aan Pakistaanse roepies gebruik te hebben gemaakt van overheidsvoertuigen- en telefoons van het van overheidsvoertuigen. In een rechtszaak kreeg hij een forse boete opgelegd.